Aylık en yüksek reel getiri BIST 100 Endeksi’nde yıllık en yüksek getiri oranı ise dolarda gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları’nı açıkladı. Buna göre, en yüksek aylık reel getiri, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 7,32, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 6,09 oranlarıyla BIST 100 Endeksi’nde gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 2,09, mevduat faizi yüzde 1,39 ve dolar yüzde 0,06 oranında reel getiri sağladı. Buna karşılık, külçe altın yüzde 3,64 ve Euro yüzde 1,60 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise Devlet İç Borçlanma Senetleri yüzde 0,92 ve mevduat faizi yüzde 0,23 oranında reel getiri sağlarken, külçe altın yüzde 4,74, Euro yüzde 2,73 ve Amerikan Doları yüzde 1,09 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Amerikan Doları üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,64, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 1,19 oranıyla yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,56, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,87 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylık değerlendirmeye göre dolar; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,80, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 3,69 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde Euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,84, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,86 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

YILLIK DEĞERLENDİRMEDE EN YÜKSEK REEL GETİRİ DOLARDA GERÇEKLEŞTİ

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde dolar; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,90, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 1,16 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. Diğer taraftan, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,02, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6,70 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.