İSTANBUL (AA) - Ekonomistler, Fitch Ratings'in cuma günü yapacağı Türkiye değerlendirmesinde kredi notu ve durağan görünümü değiştirmeyeceğini tahmin ediyor.

AA muhabirine, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in cuma günü yapacağı gözden geçirme öncesi değerlendirmelerde bulunan ekonomistler, kuruluşun, Türkiye'nin "BBB -" kredi notu ve "durağan" görünümünü teyit edeceğini öngörüyor.

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, bu sene Türkiye temalarının "Last Man Standing - Ayaktaki Son Adam" olduğunu belirtti.

Gelişen bazı ülkelerin ekonomik modeli, bazılarının da kurumsallaşmadan uzaklaşması nedeniyle kredibilitelerini kaybettiklerini söyleyen Yılmaz, Polonya, Brezilya, Güney Afrika'nın akla gelen ilk örnekler olarak karşılarına çıktığını dile getirdi.

Türkiye'nin ise güçlü kamu borç dinamikleri sayesinde yoluna devam ettiğine dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:

"Macaristan ve Hindistan ile bu sene gelişen ülkeler arasında Türkiye de kredi derecelendirme kuruluşlarından olumlu not almaya aday. Zira sık sık tekrarladığımız üzere bir ülkenin kredi notu kamu borcu ile ilgili. Kredi notu düşürülen ülkeler bütçelerini dengeleyemedikleri için kredi derecelendirme kuruluşları tarafından cezalandırılmaktalar. Türkiye bu sene bütçe açığını yüzde 1,5'te tutmayı amaçlamakta. Bu değer, güncel dünya konjonktüründe neredeyse kusursuz. En önemli risk unsurumuz cari açık ise yüzde 5’in altında istikrar kazanmakta. Büyüme ise görece iyi gidiyor. Geçtiğimiz yılı yüzde 4'ün üzerinde tamamlamayı başardık. Bu nedenle bu sene Türkiye'nin kamu borç dinamiklerinde olumsuzluk beklemiyoruz."

Yılmaz, jeopolitik tarafta ise diplomasinin gereği çeşitli hamlelerin yapılmakta olduğunu vurguladı.

Antalya G-20 Zirvesi'nden beri bölgedeki jeopolitiğin Türkiye lehine pozitif sonuçlanacağı beklentilerini koruduklarını dile getiren Yılmaz, "Bu nedenle cuma günü Fitch'ten değişiklik beklemiyoruz. Senenin ilerleyen dönemlerinde ise makro konjonktürün 2016 yılı için belirginleşmesiyle S&P ve Moody’s başta olmak üzere pozitif değerlendirmeler görebileceğimiz kanısındayız" ifadelerini kullandı.

"Not ve görünümde değişiklik beklemiyoruz"

Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise Fitch'ten not indirimi ya da görünümde değişiklik beklemediğini, Türkiye'nin önünde olumlu ve olumsuz unsurlar bulunduğunu belirtti.

Küresel açıdan faizlerin 2016’da da düşük kalmaya devam edecek olmasının, pozitif unsurların başında geldiğini aktaran Kanlı, "Bu, finansman ihtiyacı yüksek Türkiye gibi ekonomilerin işini kolaylaştıracaktır. Türkiye özelinde ise büyüme performansının devam ettirilecek olması, cari açığın milli gelire oranının yüzde 5’in altına inmesi pozitif unsurlar olarak görülüyor" dedi.

Kanlı, yapısal yüksek enflasyonun asgari ücret artışının da etkisiyle bu yıl yüksek seviyelerde seyredecek olması, jeopolitik gelişmelerin (Rusya ve Suriye) Türkiye'nin risk priminde önemli bir artışa yol açması ve terörün önemli bir risk unsuru haline gelmesini ise negatif unsurlar arasında saydı.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte de Fitch'in cuma günkü gözden geçirmesinde, not ya da görünüm indirimine gitmeyeceğini belirterek, "Orta Doğu'da artan jeopolitik riskler dışında, bir not ya da görünüm indirimi için Türkiye’de makroekonomik bazda negatif bir gelişme olmadığı görüşündeyiz" görüşünü paylaştı.

"Fitch görünümü pozitif olarak değerlendirebilir"

TD Securities Gelişen Ekonomiler Başekonomisti Cristian Maggio, Türkiye'nin pozitif gelişmeler kaydettiğini ve ülkede yapısal anlamda da herhangi bir değişiklik olmadığını belirterek, Fitch'in, Türkiye'nin notu ve görünümünde değişikliğe gitmeyeceğini söyledi.

Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys de asgari ücretteki artıştan dolayı Türkiye'de iç talebin artacağına ve bu durumda Fitch'in görünümü pozitif değerlendirebileceğine dikkati çekerek, ancak jeopolitik risklerin Türkiye için olumsuzluk içerdiğine dair yorumların yapılabileceği öngörüsünde bulundu.

Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland da Fitch'in Türkiye'nin notunu değiştirmeyeceğini söyledi.

Muhabir: Murat Birinci-Burhan Sansarlıoğlu