GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, 2002 yılından sonra büyük bir başarı hikayesi yazan Türkiye'nin, 2023 yılı hedeflerine ulaşabilmesi için ikinci bir atılım dönemine ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bunu gerçekleştirmenin yolu nitelikli iş gücü, yüksek katma değerli üretim, ihracat, araştırma ve geliştirme, inovasyona dayanan yeni bir sanayi hamlesi yapılmasından geçiyor" dedi. 

Konukoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın da katılımıyla Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Gaziantep'in Yıldızları Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, bugün hem ödül törenlerini gerçekleştirmenin hem de GSO’nun 25. yıl dönümünü kutlamanın heyecanı ve gururunu yaşadıklarını söyledi. 

1989'da 278 kurucu üyeyle yola çıkan odanın bugün 3 bin 882 üyeye ulaştığını, 120 bin kişiye iş imkanı sağladığını ifade eden Konukoğlu, güçlü sanayisi, üretim ve ihracatıyla dinamik bir ekonomiye sahip olan Gaziantep'in bölgesinde bir yıldız gibi parladığını ve dış ticaret fazlası veren sayılı şehirlerden biri olduğunu vurguladı. 

Konukoğlu, Türkiye'nin en büyük bin sanayi kuruluşu arasında 57, Türkiye'nin ilk bin ihracatçısı arasında ise 67 Gaziantep firmasının yer aldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"2002’den sonra büyük bir başarı hikayesi yazan Türkiye'nin,  2023 yılı hedeflerine ulaşabilmesi için ikinci bir atılım dönemine ihtiyacı var. Bunu gerçekleştirmenin yolu nitelikli işgücü, yüksek katma değerli üretim, ihracat, araştırma ve geliştirme, inovasyona dayanan yeni bir sanayi hamlesi yapılmasından geçiyor. Bu kapsamda, yerli üretimi özendirici tedbirler artırılmalıdır. Devlet alımlarında,  daha çok yerli malı tercih edilmelidir. Yatırımların doğru alanlara yapılması ve teşviklerin doğru uygulanması için Türkiye'nin sanayi envanteri acilen çıkarılmalıdır. Sanayicimiz,  dünyadaki rakipleriyle eşit koşullarda yarışmalıdır. Özellikle imalat üzerindeki vergi, sigorta pirimi ve enerji maliyetleri rakip ülkelerle aynı seviyeye çekilmelidir. Ayrıca, iş güvencesi sağlayan ve çalışanın hakkını koruyan kıdem tazminatı fonu mutlaka kurulmalıdır."

Konukoğlu, hükümetin açıkladığı "Öncelikli Dönüşüm Programlarının" iş dünyasının beklentilerini karşıladığını, programları iş dünyası olarak son derece olumlu bulduklarını dile getirerek, "İthalata olan bağımlılığımızı azaltacak, teknolojiyi geliştirecek ve yerli üretimi destekleyecek olan eylem planlarının etkin şekilde uygulanması sayesinde özel sektörün rekabet gücü artacaktır. Türkiye arzu ettiği sanayi vizyonuna kavuşacaktır" diye konuştu. 

Türkiye’deki organize sanayi bölgelerinde inşaat taban alanının yüzde 15 artırılarak yüzde 70'e çıkarılmasına ilişkin yönetmelik değişikliğinden dolayı Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık'a teşekkür eden Konukoğlu, "Türkiye’de yakalanan istikrar ve güven ortamının kıymetini çok iyi bilip, hep beraber sahip çıkmamız büyük önem taşıyor" dedi. 

Konukoğlu, Gaziantep'in verilen en küçük desteği bile katlayarak artıran, ülkesi adına katma değere dönüştüren örnek bir şehir olduğuna dikkati çekerek Başbakan Davutoğlu'ndan Hassa-Dörtyol tünel ihalesinin 2015 yılında yapılması için destek istedi. 

Törende, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları arasına giren GSO üyesi firmaların yanı sıra, "TÜBİTAK Ar-Ge Ödülleri", "En Fazla Patent Başvurusu Yapan Firmalar", "En Fazla Faydalı Model Başvurusu Yapan Firmalar", "En Fazla Marka Başvurusu Yapan Firmalar" ve "En Fazla Tasarım Başvurusu Yapan Firmalar" kategorisinde ödüller dağıtıldı.