ANKARA (AA) - Gölbaşı Tüketici Hakları Derneği Başkanı Orhan Uçar, "Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ile Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin kararlarına göre; kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedelleri yasalara, adalet ve hukuk anlayışına aykırı olarak elektrik faturalarına yansıtılıyor" dedi.

Dernek tarafından elektrik dağıtım şirketlerine verilmek üzere hazırlanan dilekçeler, Gölbaşı ilçesinde tüketicilere dağıtmaya başlandı.

Esnaf ziyaretinde bulunan Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fon ve vergiler hariç elektrik bedelinin yüzde 38'inin 5 haksız kaleme ödendiğini ileri sürdü.

Uçar, şunları kaydetti:

"Bugünkü elektrik fiyatlarını dikkate alarak yaptığımız hesaplamaya göre, 4 kişilik bir konut abonesi bir ayda asgari olarak 230 kilovat saat elektrik tüketimine 94,69 lira ödemektedir. Bu bedelin yaklaşık 29 lirası kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış, hizmet ve sayaç okuma bedelidir. Yani 4 kişilik bir konut abonesi, fon ve vergiler hariç, aylık elektrik bedelinin yüzde 38'ini kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedeline ödemektedir. Ayrıca bu bedellerin yüzde 18'i olan 5,22 lirası da KDV olarak ödenmektedir. Hukuk ve adalet anlayışına aykırı olarak konut abonelerinden alınan bu 5 kalem bedel ile bunların KDV'si 34,22 lirayı bulmaktadır. Buna göre, tüketiciler toplam fatura bedelinin yüzde 36'sını hukuk ve adalet anlayışına aykırı olarak haksız bir şekilde ödemektedir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ile Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin kararlarına göre; kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedelleri yasalara, adalet ve hukuk anlayışına aykırı olarak elektrik faturalarına yansıtılıyor. Her aboneye ulaşmamız mümkün değil. Aboneler bizlere ulaştığı takdirde bu dilekçeleri temin edebilir. Sonuna kadar haklarını savunacağız. Onların da bu konuda bize destek olmalarını bekliyoruz."