Mersin limanında yakalanan etlerin lüks restoranlara satıldığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, piyasa değerinin de 40 milyon liranın üzerinde olduğunu söyledi. Gümrük Bakanı IŞİD militanlarının Suriye ve Irak’a Türkiye üzerinden gemilerle geçtiği iddialarına da yanıt verdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Mersin limanında yakalanan kaçak etlerle ilgili olarak Canikli, “Son 3 yılda yakalanan et miktarı 50 ton civarında. Bu son yakalamanın toplam tutarı bin 44 ton aşağı yukarı üç yılın toplamından 20 kat fazla. Bu etler Güney Amerika’da ucuz olduğu için Brezilya ve Uruguay’dan geliyor. Gelen etlerin kalite standartları yüksek olduğu için muhtemelen lüks otel ve restoranlara verildiğini tahmin ediyoruz. Kayıt dışı piyasaya sürülüyorlar. Bu konudaki incelemelerimiz devam ediyor. Türkiye üzerinden sadece transit ticaretini yapacak şekilde beyan ediyorlar. Aslında nihai ülke Türkiye değil. Beyanlara göre Libya’dan yüklenmiş görünüyor ama orjini Brezilya ve Uruguay, Suriye’ye götürülecek diye beyan ediliyor. Bu tür transit geçişler için Türkiye’de antrepolar kullanılıyor. Bunlarda vergi kaybı toplamda yüzde 226’dır. Bu etlerin yerlerine aynı miktar ve kiloda iktisadi getirisi olmayan tavuk kırpıntıları konuluyor. Tırlar tartıldığı için aynı miktarda ve orijinal kutulara konuluyor. Bu ürünlerin transit rejimi çerçevesinde Türkiye’ye getirildiği ve Türkiye’de bırakıldığı hakkında şahsıma bir ihbar mektubu geldi. Bunun üzerine 9 Ekim’de tüm gümrüklere sadece tartıyla değil fiziki olarak ta tespit yapılması için talimat geçtik. Talimatımızdan sonra tüm kapılarda mallar indirilip tek tek kontrol edildiği için hesaplar şişiyor bunlarda fiili sayımda arkadaşlarımızın dikkatini çekiyor. Yakalanan etin piyasa değerinin 40 milyon liranın üzerinde olduğu söyleniyor bundan dolayı gümrük idaresinin keseceği ceza ise 80 milyon TL . Bu firmanın toplamda 2 bin 450 ton kırmızı eti Türkiye’ye soktuğunu biliyoruz. Bir kısmı tespit edildi. Ama diğerleri resmi olarak çıkarılmış görünüyor. Cilvegözün’den çıkmış görünüyor.”

İRAN’A TIR MİSİLLEMESİ

İran’ın Türk tırlarına uyguladığı kilometre başına para uygulaması ve bu ücretleri arttırmasıyla ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, şunları söyledi: "İran önemli bir partnerimiz. İran daha önce kendi ülkesinde mazot fiyatlarının ucuz olmasını gerekçe göstererek mazot fiyat farkı adı altında Türk tırlarından kilometre başı para alıyordu. Rahatsız ediciydi ama ilişkiler zarar görmesin diye bunu kabullendik. Uzun yıllar uygulandı. İran daha sonra bu rakamı yükseltti. Rakamları yükseltince ciddi yük getirdi sektöre. Adeta bizim tırlarımızı oradan silinmesi sonucunu doğuracak noktayla karşı karşıya kaldık. Biz de misilleme hakkımızı kullandık. Tabi önce normal yöntemlerle görüşmeler yapıldı. Ama İran bunda ısrar etti. Çünkü o şekildeki yükle ulaştırma sektörümüzün orada faaliyetini icra edebilmesi mümkün değil. Bu gibi durumlarda eğer normal yöntemlerle halledemezseniz yapacağınız şey misillemedir. Biz de zarar görüyoruz ama bu İran tırları için de geçerli. O kanalı kullanarak normalleşmeye çalışıyoruz. Türkiye’ye giren İran tırları ve İran’a giren Türk tırlarında ciddi azalma var. Biz kararlıyız. Sonuç itibariyle belli noktaya kadar hazmedebileceğimiz bir noktaya kadar kabul ederiz. Ama ötesine geçilmişse elbet kendi tırlarımızın hakkını korumamız gerekiyor. Sanıyorum bu uygulamadan sonra İran tırları da ciddi zarar görecektir. Onların daha fazla zarar göreceğini tahmin ediyoruz. Maliyetler ortaya çıkınca zararlar realize edilince İran açıkçası normal sürece geçeceğini, anlayabileceğini tahmin ediyoruz."

"IŞİD’E AİT BİR GRAM PETROL GEÇMEDİ"

Gümrüklerimizden IŞID’e ait bir gram petrol geçmediğini belirten Bakan Canikli, "Hiçbir şekilde hiç kimsenin gümrüklerden kayıt dışı olarak kaçak olarak yada göz yumularak geçirilmesi yada geçmesi söz konusu olamaz orada bir mekanizma var orada herhangi biri herhangi bir şekilde aranıyorsa yada öyle bir kaydı varsa mutlaka tutuklanır ve gözaltına alınır ama hiçbir şekilde kaydı yoksa normal bir insandır. IŞİD militanı yada başka bir örgüt adına çalıştığı yada mensup olduğu noktasında herhangi bir bilgi yoksa gözüne kaşına bakarak o insanın IŞİD militanı olduğunu fark edemeyiz anlamanız mümkün değil doğru değil zaten. O zaman beğenmediğiniz her insanı tutuklarsanız, alıkoyarsınız. Oradan bir istihbarat gelip de Türkiye gümrüklerinde bunun dikkate alınmadığı bir olay var mı? Söz konusu bile olamaz. Bir tane bile örnek gösteremezler. IŞİD militanı olduğu belli olan ya da o konu hakkında istihbari bilgi olan herhangi bir kişinin Türkiye gümrüklerinden içeri girmesi veya dışarı çıkması, işlem yapılması mümkün değil mutlaka tutuklanır ve gereği yapılır bu boş bir iddiadır. 15 gündür buna benzer iddialar gündeme getiriliyor ama kimse somut olarak isim yada olay noktasında örnek veremiyor sadece afaki şeylerden bahsediyor. Böyle değerlendirme olmaz. Hodri meydan diyoruz varsa elinizde bir şey değerlendirelim konuşalım açıklayın tüm dünya bilsin algı oluşturma operasyonu. Gümrüklerimizden IŞID’e ait bir gram petrol geçmiyor ticaret söz konusu değildir. Belki katır sırtında kaçak olarak ufak tefek kaçabiliyor. Bunlar algı oluşturma operasyonudur ve dezenformasyondur" ifadelerini kullandı.

AVM YASASI

AVM Yasası ile ilgili olarak Canikli, "Mevcutların şehir dışına çıkartılması mümkün değil. Amaç, esnafın büyük alışveriş merkezleri karşısındaki zayıf konumunu sağlamlaştırmak ve desteklemek. İndirimde mutlaka bir önceki fiyat yansıtılmak zorunda olacak caydırıcı cezalar var. İndirim 3 ayı geçemeyecek. Tüketicinin aldatılmasını yanıltılmasını önleyecek bütün tedbirleri alıyoruz. Bütün boyutları ile tüketici hiçbir şekilde hem fiyat hem kalite anlamında yanlış yönlendirilemeyecek ve mağdur edilemeyecek. Büyük ve zincir mağazaların fason olarak ürettirip sattıkları ürünlerde kendi markalarının yanı sıra ürünü üreten firmanın da ünvanı ve logosu yer alacak. Bu da üretici firmanın itibarını artıracak" dedi.