Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan emekli kaptan, güneş enerjisiyle kış güneşinde bile meyve ve sebze kurutulabilecek kurutma makinesi icat etti.

Bodrum’da yaşayan emekli kaptan Cüneyt Karaloğlu kış güneşi ile sebze kurutma makinesi icat etti, yaklaşık 3 ayda tamamladığı makineyi basın mensuplarına tanıttı. 12 kilogram kapasiteli kurutma makinesi, 1 gün ila 3 gün arasında sebze ve meyveleri kurutuyor. Kış güneşinde sağlıklı bir şekilde gıdaları kurutmaya yarayan fırın sebze ve meyveleri sağlıklı bir şekilde kurutuyor. 35 yıldır birçok güneş enerjili icatlar yapan Karaloğlu, “Güneş enerjisi ile tarım ürünleri, meyve, sebze kurutmak üzere oluşturulmuş üzere bir deneme modülü. Kış güneşi için hazırlandı. Kış aylarındaki güneşle sebze ve meyve kurutmak üzere planlanmış bir kurutma fırını. Şuanda bu yaptığımız ürünün kapasitesi 12 kilograma kadar kurutma yapabilir. Ama bu kışın 5 kilo ila 3 kilogram arasında ürün kurutabilecek kapasitede. Kurutma işlemi ürüne göre değişir bazı ürün sabahtan akşama kadar kurur bazı ürünler ise 3 günde kurur” dedi.

Kurutma fırınının deneme aşamasında olduğunu ve 120 gün daha deneneceğini ifade eden Karaloğlu, gün gün not tuttuğunu ve başarılı olunduğu taktirde daha büyük fırınlar yapacağını da sözlerine ekledi.