Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü öncülüğünde 9 kuruluşun da destekleriyle hazırlanan “Güvenli Gıda Projesi” Mersin’in Erdemli ilçesinde hayat buldu. Ucuz maliyetle en sağlıklı ürünün yetiştirilmesi hedeflenen proje kapsamında, hasadına yaklaşılan domatese bugüne kadar hiç kimyasal ilaç kullanılmadı.

Üçtepe bölgesindeki domates serasında biyolojik üretimin ilk meyvelerinin hasadına kısa bir süre kalırken, projeyi hazırlayan ekibin yanı sıra üretimi gerçekleştiren çiftçi de sağlıklı ürün yetiştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Projeyle ilgili bilgi veren Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Bitki Sağlığı Bölüm Başkanlığı Ziraat Yüksek Mühendisi Bülent Altan, “İnsan yaşamının ilk önceliği olan beslenme, kişilerin yaşam kalitesi ile doğru orantılıdır. İyi ve sağlıklı beslenme ise üretilen tarımsal ürünlerin güvenli ürün olmasıyla ancak sağlanabilir. Son yıllarda artan nüfus ile birlikte yeni tarım teknolojilerinin geliştirilmesi ihtiyaç halini almış, buna bağlı olarak ıslah, yetiştiricilik, bitki besleme ve bitki sağlığı alanlarında birçok ilerleme kaydedilmiştir” dedi.

Ancak bu gelişmelerin tüketicilerde kaygıya sebebiyet vererek, ürünlerin beslenmede ne derece güvenilir olduğuna dair kuşkulara neden olduğunu ifade eden Altan, “Özellikle bitki sağlığını korumak için kullanılan zirai ilaçlar ve bu ilaçlama ile üretilen ürünleri tüketen insanların sağlına verdiği zarar gözle görülebilir hale gelmiştir. Son 10 yılda artan kanser vakaları hemen her gün basından ve insanların yaşadıkları çevrelerde takip edilmektedir. Bütün bu sebepleri ele alarak yapmış olduğumuz çalışmalar sonucu çiftçi şartlarında sentetik kimyasal ilaçlar ve bitki besleme ürünleri kullanmadan güvenli gıda üretimi projemize 9 kuruluş destek verdi. Bu 9 kuruluştan 4’ü tedarikçi olarak diğer 5 kuruluş ise teknik destek sağlayarak katılmış olup bütün giderler özel sektör tarafından karşılanmıştır” diye konuştu.

Bu proje ile üretimde öncelikli olarak amaçlanan bölgede üretim yapan çiftçilerin ve burada üretilen sebzeyi, meyveyi alan ve sofrasına koyan insanların sağlığını korumak olduğunu ifade eden Altan, bu üretimi bölgede yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Çiftçi Şemsettin Uğuz da, “Seradaki domatesler sıfır kimyasal kullanım ile bugüne kadar geldi. Herkesin güvenle yiyebileceği sağlıklı bir domates ürettik. Daha önceden 3-4 günde bir ilaçlama yapıyorduk. Burada kendimizi de zehirliyorduk. Üretimin 3’üncü ayındayız. Artık güvenli ürün yetiştirebiliyoruz. Yaklaşık 15 gün sonrada hasada başlarız” şeklinde konuştu.

Sağlıklı ürün yetiştirmeyi hedefleyen projenin memnuniyet verici olduğunu ifade eden Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek ise, “Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu, odamız ve diğer kuruluşların da desteğiyle böyle bir proje hazırlandı. Proje sorunsuz devam ediyor. Bundan sonraki süreçte hedefimiz insan sağlığına sıfır zararlı üretimin yaygınlaşmasına öncülük etmek olacak” ifadelerine yer verdi.

Akdeniz İhracatçılar Birliği, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Antakya Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü, Erdemli Ziraat Odası Başkanlığı, Adana Biyolojik Mücadele Derneği, Denge Tarım, Agrobest Grup, Koppert, Ekotar’ın da destek verdiği proje kapsamında ilk hasadın yaklaşık 15 gün sonra yapılacağı bildirildi.