ANKARA (AA) - Hacettepe Teknokent’te yüzde 100 Türk tasarımı İnsansız Hava Aracı (İHA) ve elektrikli otomobilin prototipleri üretildi. TEO adı verilen elektrikli otomobil ve AVIPOD adı verilen İHA'nın testlerine başlandı.

Hacettepe Teknokent'ten yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK'ın koordinatörlüğünü üstlendiği Uluslararası Liderlik Akademisi'nin Ankara ayağındaki bilim ve teknoloji etkinliğinde konuşan Hacettepe Teknokent Genel Müdürü Abdurrahman Güngör, elektrikli otomobil prototipini ürettiklerini belirtti.

Deneme sürüşlerinin devam ettiğini belirten Güngör, "Projeyi kendi öz sermayemizle yapıyoruz. Mühendis arkadaşlar yoğun bir tempo ile çalıştılar, güzel bir ürün ortaya koydular" ifadelerini kullandı.

"Teknosfer" adını verdikleri teknokentte çok iyi bir teknoloji atmosferi oluşturduklarını aktaran Güngör, şu bilgileri verdi:

"Teknokentte, savunma sanayi, enerji, biyomedikal ve medikal alanında çalışan firmalara ev sahipliği yapıyoruz. Yeni kurulmuş şirketlerden yıllık 100 milyon dolar satış yapana kadar çeşitli büyüklükte 220 şirket var. Şirketlerin yüzde 60'nı yazılım ve teknoloji firmaları oluşturuyor. Özellikle Türkiye'nin ihracatının kilo-fiyat dengesinde önemli değerler ortaya koyuyoruz."

Hacettepe Teknoloji Ar-Ge Merkezi (TARGEM) Genel Müdürü Erhan Kumaş da yürütülmekte olan Ar-Ge projelerinin seri üretim ve ticarileştirme faaliyetlerine yönelik yol haritalarını anlattı. Kumaş, seri üretim konsepti çerçevesinde elektrikli araç için TEO, İHA için AVIPOD marka/isimleri üzerinden ilerleyeceklerini ifade etti.