KAYSERİ (AA) - Hollanda Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Jeroen Kelderhuis, Hollanda'da 40 bine yakın Kayserilinin yaşadığını, bu bağı kullanarak iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari bağlantının geliştirileceğini ümit ettiklerini söyledi.

Hollanda Büyükelçiliğinin ekonomi ağı tarafından başlatılan 'Holland-Turkey Business Tour 2016' projesi kapsamında Kayseri'ye gelen Kelderhuis, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı'nı (ORAN) ziyaret etti.

ORAN Koordinatörü Mehmet Ali Bayır tarafından Kelderhuis ve beraberindeki Ekonomi ve Ticaret Müşaviri Derya Kaplan ile Tarım Müşaviri Uğur Işın'a Kayseri ekonomisini anlatan sunum yapıldı.

Sunumun ardından değerlendirmelerde bulunan Kelderhuis, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım olanaklarına değinerek, "Hollanda ve Türkiye'nin ilişkisi zaten yıllara dayanıyor. Biz Kayseri'yi tanımaya geldik. Türk ekonomisi yıllardır büyüyor ve biz bu büyümeye katkı sağlamak istiyoruz. Hollanda'da 40 bine yakın Kayserili vatandaş yaşıyor. Bu bağı da kullanarak iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari bağlantının geliştirileceğini ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Hollanda'nın Türkiye'deki en büyük yatırımcılardan biri olduğuna dikkati çeken Kelderhuis, Kayseri'de yatırım konusunda öncelikli olarak yenilenebilir enerji ve sağlık sektörlerini ele alacaklarını kaydetti.

Ülkesinin aynı zamanda bir tarım ülkesi olduğunu anımsatan Kelderhuis, "Ülkemiz dünyada ikinci büyük tarım ürünleri ihracatçısı. Uzmanlık ve teknoloji alanında fırsatlar sunabiliriz. Özellikle tarım teknolojileri ve tohumculuk konusunda uzmanlığımız var. Bu gezide bunları da değerlendireceğiz" diye konuştu.

ORAN Koordinatörü Mehmet Ali Bayır da Hollanda'dan Kayseri'ye yatırımcı çekmek ve ticari ilişkileri daha ileri boyuta taşımak istediklerini belirtti.

Ajans olarak geçen yıl yenilenebilir enerjiyle ilgili destekler verdiklerini anlatan Bayır, "Hollanda ile öncelikli sektörümüz yenilenebilir enerji. Hollanda'nın hali hazırda kurulmuş güneş enerjisi tesisleri, panelleri var. Bu konuda çok ileride bir ülke. Bu yönünü Kayseri'de değerlendirebilirsek bizim için büyük başarı olacak" dedi.

Sunumun ardından konuşan Kelderhuis ise Hollanda'nın uluslararası ticaret ve yatırım konusunda Türkiye'yi öncelikli ülkelerden biri olarak seçtiğini dile getirdi.