KONYA (AA) - METİN BOLAT - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Uçak krizi yaşanmadan önce Rusya'ya ihracatımızda yüzde 40 düşüş vardı. Şu anda da yüzde 60 düşüş var. Bu düşüşü kapatmak, telafi etmek için yeni pazarlar arayacağız" dedi.

Büyükekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hedeflerinin Avrupa Birliği'ne (AB) satılan mal oranını yüzde 50'ye çıkarmak olduğunu söyledi.

İhracatta AB pazarından daha fazla pay almayı hedeflediklerini ifade eden Büyükekşi, "AB'nin ithalatında Türkiye'nin payı 2014'te yüzde 1,12'ydi; 2015'te yüzde 1,21'e çıkarak şimdiye kadarki en yüksek düzeyine ulaştı" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan her konuda büyük destek gördüklerini aktaran Büyükekşi, yeni pazar hedefine bu sayede ulaşacaklarını bildirdi.

- "Rusya'nın dış ticaretinde gerileme vardı"

Rusya krizinin ihracata etkilerine de değinen Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Geçen sene uçak krizi yokken Rusya'da ekonomik anlamda bir darboğaz vardı. Petrol fiyatlarının aşağıya doğru gitmesinden dolayı ekonomisi darboğaza girdi. Rusya'nın dış ticaretinde gerileme oldu. Kriz yokken Avrupa Rusya'ya ambargo uyguluyordu. Öyle olduğu halde uçak krizi yaşanmadan önce Rusya'ya ihracatımızda yüzde 40 düşüş vardı. Şu anda da yüzde 60'lık düşüş var. Bu düşüşü kapatmak, telafi etmek için yeni pazarlar arıyoruz. İhracatçı firmalarımızdan aldığımız bilgilere göre Rusya'da kayıp yaşayan firmalarımızın yarıya yakını bu kayıplarını Avrupa'dan, kalanı ise Amerika'dan ve Afrika'dan telafi etmeye çalışacağını söylüyor. Türkiye, etrafındaki tüm olumsuzluklara rağmen ekonomik anlamda pazarını çeşitlendirerek hedefleri doğrultusunda devam ediyor. Birkaç pazara bağlı kalırsanız o pazarda sıkıntı olduğu anda büyük sorun yaşarsınız. Bunu şu anda turizm sektörü yaşıyor. Rusya'dan 4 milyona yakın turist geliyordu. Bazı bölgeler çoğunlukla Rus turistlere çalışıyordu."

Büyükekşi, pazarı mümkün olduğu kadar çeşitlendireceklerini, özellikle dağıtım kanallarına da hitap etmek istediklerini, bu konuda firmalara gereken desteği verdiklerini dile getirdi.