Yazın başında hareketli günler geçiren ikinci el otomobil piyasası, tatil mevsiminin bitmesiyle durgunluğa girdi.

Alışverişlerin kesildiğini belirten galericiler, kışın yaklaşması ve okulların açılmasıyla artan harcamaların tüketicilerin otomobil talebini ertelettiğini söyledi. İnegöl Oto Galericiler Sitesi Kooperatifi (OTOKOOP) Başkanı İbrahim Seymen, “Son günlerde satışlar bıçak gibi kesildi. Alan da yok, satan da. İlkbaharda ufak bir hareketlilik oldu. Ramazan bayramına kadar bu hareketlilik devam etti. Okullar tatile girince bizim işlerimiz ekseriya durur. Okullar açıldıktan sonra bir hareketlilik bekleriz. Millet yazın tatile gidiyor, alan alıyor, satan satıyor. Tatil dönüşü kendine göre bir değerlendirme yapıyor. Ama bu sene kurban bayramı ile okulların açılması aynı zamana denk gelince milletin masrafı fazla oldu. Piyasada yaprak kıpırdamıyor. Oullar açıldıktan sonra piyasaların da açılacağını bekliyorduk. Fakat bu hareketliliği bulamadık. Elimizde çok sayıda araba var. Kışın da piyasanın hareketleneceğini sanmıyoruz. Çünkü 12.aydan sonra araç vergileri başlayacak. İnşallah seneye piyasalar açılır, biz de rahatlarız” dedi.

İnternetten araç alım-satımlarının kendilerini çok etkilediğini ifade eden İbrahim Seymen, “İnternet satışları oturdu. Bence galericilikte bitecek gibi duruyor. Ben devletin yerinde olsam, internetten araç satışını kapatırım. Çünkü ben vergi veriyorum, KDV’sini, stopajını veriyorum. Ama internetten araç alıp-satanların vergi ödediği yok. Piyasa zaten haddinden fazla durgun. Bir de araba pazarında hiçbir vergi ödemeden araç satışı yapanlar var. 150-200 lira karla satış yapıyorlar. Ama bizim aynı paraya vermemiz mümkün değil” diye konuştu.

Tatil ve hemen ardından okulların açılmasıyla aile bütçelerinin sarsıldığını, bu dönemde otomobil alacak kadar parayı gözden çıkarmanın kolay olmadığını bildiren Seymen, aracı olmayanın talebini ertelediğini, satmayı düşünenlerin de yıl sonu fırsatlarını kolladığını belirtti.