16 Nisan 2012 Pazartesi günü saat 10:00 da Demosan Otelde gerçekleştirilen toplantıya Vali KAHRAMAN, Karaman Milletvekili ve  TBMM Plan Bütçe ve Komisyonu Başkanı Lütfi ELVAN ve Mevlüt AKGÜN, Belediye Başkanı Dr. Kamil UĞURLU, İl Genel Meclis Başkanı Mustaf BAYIR, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri M. Salih BALDIZ, İŞKUR İl Müdürü Kenan ATEŞ, SGK İl Müdürü Yaşar YILMAZ, Karaman'ın önde gelen sanayici ve işadamları katıldılar.
 Valimiz Sn. Süleyman KAHRAMAN, Yeni Teşvik Yasasının tartışıldığı toplantının açılış konuşmasında yasa ile ilgili olarak katılımcılara bilgi verirken,; “Bugün geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakanımız tarafından kamuoyu ile paylaşılan yeni teşvik yasasında Karaman’ın yerini değerlendirerek, beklentilerinizi ve bu konudaki fikirlerinizi almak üzere toplanmış bulunuyoruz. İlimizin bugünü ve geleceği açısından büyük önem taşıyan teşvik yasasını değerlendireceğimiz bu toplantıya gösterdiğiniz ilgiden dolayı hepinize teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum. 

Biz 2023’te Karaman’ı önemli bir sanayi merkezi olarak görmenin arzusundayız ve bu teşvikler de bu amaca ulaşmak için bir araçtır. Dileğimiz ve isteğimiz bürokrasiye boğulmadan yatırımcımıza her türlü kolaylığın ve desteğin sağlanmasıdır. Yeni teşvik sisteminde ilimiz üçüncü bölgede yer alıyor. Buna göre Karaman, bölgesel teşvik uygulamalarında yatırımın başlama tarihine göre %20 ile %25 oranında değişen bir vergi indiriminden faydalanabiliyor. Bu oran büyük ölçekli yatırımlarda %30 ve %35 olarak değişiyor. Yine yatırımın başlama tarihine göre Türk lirasında 3 puanlık, dövizde ise 1 puanlık faiz desteği söz konusu. 31 Aralık 2013 tarihine kadar başlanılan yatırımlarda 5 yıl, 1 Ocak 2014 tarihinden sonra başlanılan yatırımlarda ise 3 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği söz konusu. Genel ve bölgesel teşvik belgeli yatırımlarda makine ekipman alımında KDV İstisnası ve gümrük muafiyeti uygulanacaktır. Stratejik yatırımlarda ise bu destekler daha fazla. Dünyadaki kriz ortamında ülkemizin büyük düşündüğüne ve 2023’e doğru büyük adımlar attığına şahit oluyoruz. Bu hepimiz için büyük bir onur. Bölgeler arasında farklar olsa da yeni teşvik sisteminin temel felsefesi yatırımcıya ve üreticiye güven ve cesaret vermektir. Yeni sistemin ilimiz açısından artılarını eksilerini bugün hep birlikte değerlendireceğiz. Ama şunu göz ardı etmeyelim. Sadece sanayi toplumu olmak yetmiyor. Aynı zamanda bir bilgi toplumu olmak, büyük düşünmek gerekiyor. Yeni teşvik sisteminde ülkemizin ithalat bağımlılığını azaltacak alanların hangi bölgede olursa olsun desteklenmesini son derece önemli ve anlamlı buluyorum. Bugün dünyada en stratejik yatırımlardan biri enerjidir ve Karaman özellikle yeşil enerji yatırımları açısından ciddi bir potansiyele sahip… İlimizin potansiyelini ve sahip olduğu değerleri bu anlamda iyi değerlendirmek gerekiyor. Sağlanan her teşvik yatırıma, üretime, istihdama, ihracata ve reel ekonomiye ciddi katkılar sağlayacaktır. Temennimiz teşvik yasasının ilimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasıdır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.” dedi.

Karaman Milletvekili TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi ELVAN ise rakamsal verilere dayandırdığı konuşmasında; “ Karaman, Orta Anadolu bölgesinde en hızlı büyüyen ve gelişen iller arasındadır. Bunda ilin sosyo ekonomik olarak büyümesinin etkisi büyüktür. Yeni teşvik sistemiyle ilgili basında çıkan haberlerin hiçbiri doğru değil. Çünkü mevcut teşvik sistemine göre yeni yasanın artıları oldukça yüksek. Komşu iller ile bizim ilimizin durumu arasında bir kıyaslama yaparsak o ilin sanayisine bakarak bu sıralamayı yapamayız. Yeni sistemde Organize Sanayi Bölgesi dışında yapılan yatırımlarda yatırıma katkı oranı yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılıyor. Yani OSB dışında 5 milyon liralık bir yatırım yaparsanız 1 milyon 250 bin liralık bir vergi indirimi almış oluyorsunuz. Organize Sanayi Bölgesinde yapılan yatırımlar içinse bu oran yüzde 30 oluyor. Yani yatırıma katkı açısından yeni yasada dezavantajlı bir durum söz konusu değil. Şu an Karaman yatırım teşviğinde 3. bölgede ama 5. bölge yatırımlarından faydalanacak yatırımlarımız da var. Yeni yasada madencilik konusunda bir değişiklik yapıldı. Eskiden linyit yani kömür işletmeleri teşvikten yararlanamıyordu. Şimdiki yasaya göre artık onlar da teşvik kapsamına alındı. Yine 4+4+4 yasası çerçevesinde ilimizde eğitim yatırımlarında teşvik payını yüzde 10’a çıkarmak için Bakanlık çalışmalarını sürdürüyor”dedi.

Karaman Milletvekili Mevlüt AKGÜN ise: “Öncelikle şunu belirtmek isterimki teşvik yasasının kapsamı ne olursa olsun sizlere ve bizlere düşen İlimizi en iyi noktalara taşımaktır. İkinci olarak belirtmek isterimki gerek Kalkınma Bakanlığı gerekse Ekonomi Bakanlığı yeni kalkınma bölgelerini oluştururken kriter olarak illerin sadece ekonomik verilerini dikkate almadı. Bir ilin yüzölçümü dahilinde hem ekonomik hemde sosyal göstergeleri olan nüfus, göç, işgücü göstergeleri, eğitim göstergeleri gibi birçok kriter dikkate alındı. İlimiz teşvik kapsamına alınacak olan 61 ilin içerisinde 32. sırada ve 3. bölgede yer alıyor. İlimizin tanıtımını yapmak için daha geniş kapsamlı bir çalışma yapılması gerekmektedir” dedi.

 Toplantı soru cevap kısmı ile sona erdi.