İnovasyon Haftası kapsamında, Ar-Ge, Tasarım, Marka ve Girişim Liderleri gibi alanlarda toplam 13 ödül Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından verildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Türkiye İnovasyon Haftası’nın ikinci gününe Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi katıldı. İnovasyon Haftası kapsamında; Ar-Ge, Tasarım, Marka ve Girişim Liderleri gibi alanlarda toplam 13 ödül Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından verildi.

BAŞBAKAN’DAN ’İNOVASYON’ YERİNE ’UYGULAMALI YENİLİK’ ÖNERİSİ

Türkiye İnovasyon Haftası’nın 2’inci gün açılışına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, inovasyon kelimesi yerine Türkçe “uygulamalı yenilik” kavramının kullanılmasını önerdi. İnovasyon alanında top yekun bir seferberlik ilan ettiklerini açıklayan Davutoğlu, “ Geleneksel hale gelen Türkiye İnovasyon Haftası, bize yıllık bir muhasebe yapma imkanı sunacaktır” dedi.

Davutoğlu, inovasyonun 5 farklı aşaması olduğunu anlattı. Bu aşamaları, “ hayal aşaması, fikir veya tez aşaması, uygulama ya da teknoloji aşaması, ticarileşme ya da pazarda karşılık bulma aşaması ve rekabet aşaması” olarak tanımlayan Davutoğlu, inovasyonda sıçrama yapabilmek için özellikle temel bilimler alanında bir yenilenmeye ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

ZEYBEKCİ: "TÜRKİYE TASARIM YAPAN ÜLKE AŞAMASINA GEÇİŞ DÖNEMİNDE"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise konuşmasında, inovasyon kavramının tamamen Bakanlığın ana iştigal alanlarından biri olduğunu söyledi. Zeybekci,üretilen ürünlerin özgün tasarımlar olmadığı ve marka haline gelmediği sürece çok faydalı olmayacağını söyleyerek, “ Ülkemiz, üreten ülke konumundan tasarlayan ülke aşamasına geçiş döneminde. Bugünün inovasyonu, yarının müteahhididir” dedi.

TİM BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ: "TEKNOLOJİDE TAŞERONLUK DEĞİL ORKESTRA ŞEFLİĞİ YAPMALIYIZ"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, inovasyon kavramı hakkında farkındalık oluşturmak istediklerini vurguladı. “Kalemin kılıçtan, aklın paradan, daha kuvvetli olduğunu bizlere açık seçik gösteren yeni bir binyıla girdik. Bu yeni bin yılda, insanlık tarihine ne katacağız, onun arayışı içindeyiz” diye konuşan Büyükekşi, Türkiye’nin yaratıcı potansiyelinin ortaya çıkması gerektiğine dikkat çekti. Büyükekşi, inovasyon ekosisteminin tüm bileşenlerini bir araya getirip bu ekosistemi genişletmeyi hedeflediklerini söyleyerek, “Türkiye İnovasyon Haftası’nda sanayi ile akademiyi, yaratıcılıkla tutkuyu, tecrübeyle vizyonu bir araya getiriyoruz. Önümüzdeki dönemde, daha fazla değil, daha akıllı üretmeliyiz. Teknolojide taşeronluk değil, orkestra şefliği yapmalıyız” diye konuştu.

ÖDÜLLER

İnovasyon Haftası kapsamında; Ar-Ge, Tasarım, Marka ve Girişim Liderleri gibi alanlarda toplam 13 ödül Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından verildi. Ödüller ve alanlar ise şöyle:

Ar Ge Liderliği Arçelik A.Ş Genel Müdürü Levent Çakıroğlu

Müşteri Odaklı Hizmet İnovasyonu Ödülü Brisa Brıdgestone Genel Müdürü Hakan Bayman

En Yenilikçi KOBİ ve Girişim Bankacılığı Ödülü Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Ümit Leblebici

Uluslararası Alanda En Başarılı Şirket Ödülü Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu

Teknoloji Geliştirmede Liderlik Ödülü Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Levent Çakıroğlu

Marka Geliştirmede Liderlik Ödülü Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk

Tasarım Geliştirmede Liderlik Ödülü ASELSAN Yönetim Kurulu Üyesi Celalettin Döver

En Fazla Tasarıma Katkı Ödülü Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız

En Fazla Ar Ge ye Katkı Ödülü İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca

Yılın En İnovatif Girişimi Ödülü Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Dr. Mehmet İbrahim Turhan

Yılın En Aktif Melek Girişim Sermayecisi Ödülü Aslanoba Capıtal Başkanı Hasan Aslanoba

En İnovatif Ar Ge Projesi Ödülü Mehmet Erdem İnci

En İnovatif Tasarım Projesi Ödülü Seher Süleymanoğlu