Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Gaziantep’in tekstil, halı ve tarımsal ürünler başta olmak üzere pek çok sektörde kaliteli üretim yaparak bunları dünyanın her bölgesine satabilen bir kent haline dönüştüğünü söyledi.

Ekonomi Bakanlığının destekleri, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin işbirliğiyle düzenlenen, “Türkiye İnovasyon Haftası” etkinlikleri Gaziantep’te başladı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin yanı sıra iş ve akademi dünyasından çok sayıda temsilcinin katılımıyla Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi’nde başlayan İnovasyon haftası etkinliklerinin açılış konuşmasını GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz yaptı.

İnovasyon haftası buluşmalarının üçüncüsünün Gaziantep’te yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan GAİB Başkanı Çıkmaz, katma değeri yüksek ürünlerin ancak inovasyon kültürünün geliştirilmesiyle elde edilebileceğini söyledi. Gaziantep’in imalat sanayi alanında önemli bir yol kat ederek, tekstil, halı ve tarımsal ürünler gibi pek çok alanda kaliteli üretim gerçekleştirdiğin ifade eden Çıkmaz, “Bu aşamada yapmamız gereken en önemli iş, ürünlerimizin katma değerini artırmak. Bunu da ancak inovasyon kültürümüzün gelişmesi ile sağlayacağımıza inanıyorum. Bu nedenle inovasyon haftası etkinliklerinin kentimiz için oldukça yararlı olacağını düşünüyorum” dedi.

Sanayicilerin bu konuya gerekli ilgiyi göstermelerinin önemli olduğuna vurgu yapan Çıkmaz, “Devletimizin bu konuda çeşitli destekleri bulunmakta ihracatçılarımız bunları takip ederek firmalarını daha da yukarılara taşıyabilirler. Bu etkinlik bu yolda bizler için önemli bir dönüm noktası oluşturabilir” şeklinde konuştu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden gerçekleştirilen ihracat rakamları hakkında da açıklamalarda bulunun Çıkmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Güneydoğu Anadolu bölgemizde 2013 yılında 9,4 milyar dolarlık bir ihracat yapıldı. Bu ihracat toplam ülke ihracatının yaklaşık yüzde 6,5‘ine denk gelmektedir. Yakın zamana kadar toplam ihracattaki payımız yüzde 2,5-3 civarındayken şimdi yüzde 7’leri zorlamaktayız. Ayrıca 2013 yılındaki ihracat artışımız yüzde 14’ün üzerindedir. Bu oran Türkiye ihracatındaki artış oranının neredeyse 3 katıdır. Bölge ihracatındaki bu artış hepimiz için gurur kaynağıdır. Bu artış, doğal pazarımız olan Ortadoğu ülkelerinde yaşanan sorunlara rağmen gerçekleşmiştir. Bu durum bölgemiz sanayi ve ihracat yapısının sağlamlığını göstermektedir.”

2023 yılında Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için var güçleriyle çalıştıklarını belirten Çıkmaz, konuşmasının sonunda gümrük kapılarında ve limanlarda yaşanan bir takım sorunlara da değinerek Ekonomi Bakanı Zeybekçi’den bu konularda yardım beklediklerini dile getirdi.