MÜSİAD üyeleri, Yenişehir Havaalanı’nın kargo uçaklarına açılmasını istiyor.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkez Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı İsa Albayrak ile MÜSİAD Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektörü Başkanı Burhan Sayılgan ve yönetim kurulu üyeleri, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ı ziyaret etti.

Raf ömrü, görünümü, iriliği ve tadıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen Bursa siyahının üretiminin artırılması için belediye olarak çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirten Başkan Dündar, “Maksadımız, kalitesiyle dünya pazarında kendine yer edinmiş olan Bursa siyahının adını dünyaya duyurmak. Üretici köylerin çoğu Osmangazi’de. Çiftçiye destek olmak ve inciri Bursa dışında da tanıtmak için Ovaakça’da her yıl Bursa Siyah İncir Festivali düzenliyoruz. Bu yıl festivalimizin 14’üncüsünü yaptık. Belediye olarak biz üreticilerin her zaman yanındayız” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı İsa Albayrak ise, “Bursa siyah inciri Türkiye ihracatında önemli bir yere sahip. Ürünün gümrüklerden geri dönmemesi için belli bir standardı yakalamalıyız. Erken hasat ürüne zarar veriyor. Geçen yıl erken hasattan dolayı ihracatta yüzde 25’lik bir düşüş oldu” diye konuştu.

İnciri dünya pazarlarına süratle ulaştırmak gerektiğinin altını çizen Albayrak, “Bursa siyah incirinin gümrük kapılarında beklemesi demek, ürünün bozulması anlamına geliyor. Bir haftadan daha kısa sürede bozulan incirin kamyon ve soğuk hava depolarında bekletilmesi ile dünya pazarına girmemiz mümkün gözükmüyor. Yenişehir Havaalanı’nın mükemmel alt yapısı ile en kısa zamanda kargo taşımacılığına geçmesi gerekiyor. Bursa, Türkiye’nin ekonomik potansiyeli en yüksek şehirlerinin başında geliyor. Ancak kargo uçaklarının Yenişehir Havaalanı’na inemiyor. Bu yüzden Bursa’ya yatırımcı getiremiyoruz” ifadelerini kullandı.