Engellilerin istihdam edilebilirliklerinin önündeki tüm engelleri kaldırmaya kararlı olan Türkiye İş Kurumu’ndan kendi işini kurmak isteyen engelliler ile engellilerin işe uyumları ve istihdamlarını sağlayacak projelere karşılıksız hibe desteği verilecek.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, yaptığı açıklamada, “Engellilerin ve eski hükümlülerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonları ile istihdamlarını temel görev olarak gören İŞKUR, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da özellikle engellilerin ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmalarına yönelik projelere destek vermeye devam edecek. Özellikle sivil toplum kuruluşları ve işverenler engellilerin işe yerleşmesini veya işe uyumlarını artıracak projeleri hazırlamaları halinde finansal destek verilmeye devam edilecek”dedi.

Genel Müdürü Yazıcı ayrıca, “İşgücü piyasasında dezavantajlı konumda yer alan kesimlerin başında yer alan engellilere yönelik olarak, engelli çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan bugüne kadar yaklaşık 120 milyon kaynak tahsis edildi. Bu kapsamda 2009 yılından 2013 yılı sonuna kadar düzenlenen mesleki eğitim kurslarına 13.693’ü erkek, 8.549’u kadın olmak üzere toplam 22.242 engelli katıldı. 2014 yılının ilk dönemindeki teklif çağrısı sonrasında 20 engelliye kendi işini kurmaları için destek verilmiş ayrıca engellilerin istihdamı, korumalı işyeri, işe uyumu ve mesleki eğitimi için hazırlanan projelere de yaklaşık 9 milyon TL kaynak verilecek” ifadesini kullandı.

KENDİ İŞİNİ KURMA DESTEĞİ

Söz konusu fonun yönetiminden sorumlu olan Komisyona sunulacak projeler ile girişimcilik eğitimi alan veya kuracağı meslekte eğitim almış engellilerden kendi işini kurmak isteyenlere toplamda 36 bin TL’ye kadar hibe desteği verilebilecek.

DESTEK VERİLECEK ALANLAR NELERDİR?

Kuruluş işlemleri desteği: İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar gibi masraflar için en fazla 2.000 TL.

İşletme gideri desteği: Kurulan işletmeye 12 ay boyunca fatura karşılığı olmak üzere işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma) en fazla yüzde 60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 4.000 TL.

Kuruluş desteği: İşletmenin kuruluşundan itibaren 12 ay boyunca fatura karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, sarf malzemesi, ofis malzemesi gibi maliyetler için en fazla 30.000 TL.

Destek verilen proje kapsamında kurulan işletmenin kuruluş tarihinden itibaren en az 2 yıl fiili olarak faaliyetine devam etmesi şart olup aksi durumun tespiti halinde kuruluş desteği olarak yapılan ödemeler yasal faizi ile birlikte geri alınacak.

KİMLER PROJE HAZIRLAYABİLİR?

Engelliler ikamet ettikleri il içinde uygulanmak üzere proje sunabilirler. Engelli bireylerin fiili olarak kendilerinin işbaşında olacakları projeler desteklenecek olup, engelli birey adına vasi olanların kendi işini kurmasını amaçlayan projeler desteklenmeyecek. Ayrıca emekli olan engellilerin proje başvuruları da kabul edilmeyecek.

DESTEK VERİLEN DİĞER KONULAR

Ayrıca; Engellinin bir işyerinde iş bulmasını, işe uyumunu, etkin ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacak destek teknolojileri ile ilgili projelere, Engelli bireylerin işe kabulü için hazırlanmasını, işe yerleşmesini, işe ve iş yerine uyumunun sağlanmasını temin edecek projelere, Engellilerin toplumsal entegrasyonuna ve rehabilitasyonuna hizmet eden, istihdam edilebilirliklerini artırmayı amaçlayan mesleki eğitim ve rehabilitasyon amaçlı projelere de finansal destek sunulabilecek.

BAŞVURU YERİ VE SON BAŞVURU TARİHİ

2015 yılı için ilk projelerin en geç 28 Aralık 2014 tarihine kadar sunulması gerekiyor. Bu projeler Mart 2015 tarihinde Komisyonda görüşülecektir. Bu tarihe kadar proje teslime demeyenler için ikinci başvuru dönemi 28 Haziran 2015 tarihine kadardır.

Proje teklifleri, Türkiye İş Kurumunun her ilde kurulu bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine elden verilecek veya posta ile gönderilecektir.

Proje hazırlamak isteyene engelliler ve diğer isteklilerin 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri veya Hizmet Merkezlerinden veya 444 75 87 numaralı telefondan ayrıntılı bilgi alması mümkündür.