İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin olağan aylık toplantısında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, bu yılki zorlu koşullara rağmen üretimini artırmayı başaran sanayinin Türkiye ekonomisinin büyümesinin üçte birini tek başına karşıladığını söyledi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi, yılın son olağan aylık toplantısını “2014’ü Bitirirken Sanayimizin ve Ekonomimizin 2015’ten Beklentileri” başlıklı ana gündemi ile bugün gerçekleştirdi. 2015 yılı bütçesinin onaylandığı toplantıda sanayinin bu yılki performansını değerlendiren ve gelecek yıla ilişkin görüşlerini paylaşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, yeni yılın Türkiye ekonomisi için 2014’e kıyasla daha olumlu geçmesini beklediklerini belirterek, “Küresel ekonomideki toparlanmanın yol alması halinde ülkemiz de bu gelişmeden olumlu etkilenecek. Cari açık ve enflasyondaki iyileşmeler finansman maliyetlerimizi düşürerek yatırımlarımızı bir miktar ivmelendirebilir” dedi.

Türkiye sanayisinin 2014 yılında zorlu koşullara rağmen üretimini artırdığını ve ekonomik büyümeye önemli katkı sağladığını belirten Bahçıvan, “Ocak-Ekim 2014 döneminde sanayi üretim endeksimiz yüzde 3,8 artış gösterdi. Yılın ilk üç çeyreğinde gerçekleşen yüzde 2,8’lik büyümenin 1 puanlık kısmı sanayi sektörü katma değerindeki artıştan kaynaklandı” dedi.

2015 yılının Türkiye ekonomisi için daha olumlu geçmesini beklediğini ifade eden Bahçıvan: “Küresel ekonomideki toparlanmadan Türkiye de olumlu etkilenecek. Cari açık ve enflasyondaki iyileşmeler finansman maliyetlerini düşürerek yatırımlara ivme katacaktır. Dahilde İşleme Rejimi Belgeleri kapatma işlemlerinin Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülecek olması, ihracatçıların gümrüklerde yaşadığı sorunları daha da artıracak, bürokrasi ihracatımıza ivme kaybettirecek. Hükümetin açıkladığı eylem planları sanayiciler başta tüm olmak üzere tüm paydaşlarla işbirliği içinde uygulanmalı. Bu sayede sürdürülebilir ve toplumun refah düzeyini arttıran büyüme modeline geçiş başarılacaktır” dedi.

İhracat performansındaki artışın iyileşmeye önemli katkıda bulunduğuna dikkat çeken Bahçıvan, Euro Bölgesi’nde durgunluğun devam etmesi, Rusya-Ukrayna krizinin etkileri ve Irak-Suriye odaklı gelişmelere rağmen, sanayi sektörü ihracatının yüzde 5,4 oranında arttığını, TL’nin geçen seneye kıyasla daha rekabetçi bir düzeyde olmasının da ihracatın iyileşmesinde etkili olduğunu söyledi. 2015 yılında ise olumlu beklentilere karşın ihracat konusunda bazı endişeler taşıdıklarını kaydeden Bahçıvan, “Daralan ihracat pazarlarımıza, çapraz kurdan kaynaklanan euro bazlı olumsuz gelişmeye, temel hammadde girdilerinin birim fiyatlarından kaynaklanan ciro kaybına ilaveten, ülke içinde ihracatçılarımızı kaygılandıran bir başka gelişmeye dikkat çekmek istiyorum. Dâhilde işleme rejimi belgeleri kapatma işlemlerinin Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülecek olması, endişenin kaynağını oluşturuyor. Bu düzenleme, ihracatçılarımızın son zamanlarda gümrüklerde yaşadığı sorunları daha da artıracağı gibi, artan bürokrasinin ihracatımıza ivme kaybettirme riskini de göz ardı etmemeliyiz. Zorlu küresel rekabet koşullarında bir doların bile değer kazandığı bu dönemde, kurumlar arası rekabet ve çekişme nedeniyle ekonomimizin hızını kesecek, sanayicimizi ve ihracatçımızı demoralize edecek uygulamalardan kaçınılmasını önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

EYLEM PLANLARI SANAYİCİLERLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE UYGULANMALI

Hükümetin açıkladığı Ekonomide Dönüşüm Programları ve eylem planlarının kararlı, şeffaf ve sanayiciler başta olmak üzere tüm paydaşlarla güçlü bir işbirliği içinde uygulanmasının önemine değinen Bahçıvan, “Bu yapıldığı takdirde ülkemizin ihtiyaç duyduğu üretim odaklı, sürdürülebilir, toplumun refah düzeyini arttıran ve gelir dağılımını iyileştiren bir büyüme modeline geçişin başarılacağına ve küresel aktör olacağımıza inanıyoruz. Ekonomi ve yatırım için güven ve istikrar her şeyden önce geliyor. Bu konuda dönüp arkamıza bakacak olursak, dış dünyadan koparak içeriye odaklanmanın, enerjimizi kısır iç hesaplaşmalar uğruna harcamanın bedelini geçmiş yıllarda çok ağır ödedik. Aynı bedeli bir daha ödememek için sorunları, toplumsal barışa önem vererek, hukuk çerçevesinde çözmek, herkesin vazgeçilmezi olmalı” dedi.

Konuşmasında Haziran 2015’te yapılacak genel seçimlere ilişkin olarak popülist söylem ve uygulamalardan sakınmanın, ülke için önemli olduğuna değinen Bahçıvan, yeni yılın da dünya ve Türkiye’ye barış, bereket, sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini dileyerek sözlerini tamamladı.