İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, Türk yatırımcıları İkinci Dünya Savaşı’ndaki kamikazelere benzetti.

Türk Eximbank tarafından ihracatçılara verilen destekler, İnegöl Ticaret ve Sanayi (İTSO) seminer salonunda ilçedeki ihracatçı iş adamlarına anlatıldı. İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği (İAMOÜ) tarafından düzenlenen toplantının açılışında konuşan İAMOÜ Başkanı Ahmet Güleç, İnegöllü bir iş adamı olarak böyle toplantıya öncülük etmekten dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. İnegöl Kaymakamı Ali Akça ve Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da birer konuşma yaptığı toplantıda, İTSO Başkanı Metin Anıl, Türkiye’de yatırım yapmanın oldukça güç olduğunu söyledi. Anıl, istihdam üzerinde çok fazla yük olduğunu belirterek bunların yatırımcıları zorladığına dikkat çekti. Anıl, "Sanayi arsası çok pahalı. Makine yatırımlarında zorlanıyoruz. Ham madde kaynaklarımız sınırlı, enerji pahalı ve istihdamın üzerinde çok yük var. Türkiye’deki yatırımcılar Japonların İkinci Dünya Savaşı’ndaki kamikazeleri gibiler. Çok büyük riskler alıyoruz" dedi.

Bütün zorluklarına rağmen yatırımdan vazgeçmeyeceklerini söyleyen Anıl, Türkiye’nin enerji kaynakları yeterli olmadığı için tek çarenin üretmek olduğunu vurguladı. Hükumetin yatırımcının önündeki engelleri kaldırmak için son yıllarda gösterdiği çabaları bildiklerini ve bunlar için müteşekkir olduklarını da vurgulayan Anıl, “Yatırımcının önünü açmak isteyen hükumet eski kanunları güncelleyerek yatırım ortamına büyük katkı sağlıyor. Ayrıca KOSGEB, Kalkınma Ajansları ve TÜBİTAK aracılığıyla da destek veriyor. Türk Eximbank’ta son yıllarda ihracatçılarımıza önemli finansman ve sigorta destekleri veriliyor” diye konuştu.

Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Enis Gültekin ise, 2014 yılında ihracatçılara verdikleri desteğin 30 milyar Dolar’a yaklaştığını, bu desteğin ülke ihracatının yüzde 20’sine denk geldiğini söyledi. Gültekin, İnegöl’ün ihracatının 1 milyar Dolar’a yaklaştığını ancak Türk Eximbank kredilerinden yararlanma oranın sadece 110 milyon Dolar düzeyinde olduğunu belirterek, “Buraya gelmemizin nedeni, sizlere bankamızın ihracatçılara ne tür destekler verdiğini anlatmak. Yeterli destek almadan sağladığınız ihracatın bizim desteklerimizle daha da katlanacağını söylemek isterim” dedi.

Toplantıda bankanın genel müdür yardımcıları Mesut Gürsoy ve Alaattin Metin, ne tür destekler verdiklerini ve nasıl başvuru yapılacağını anlattı. Bankanın Genel Müdürü Hayrettin Kaplan’ın son anda geçirdiği rahatsızlık nedeniyle katılamadığı toplantının soru cevap bölümünde İnegöllü ihracatçılar merak ettiklerini öğrendiler. Toplantıya ilginin çok yüksek olduğu gözlenirken, benzer seminerlerin belirli aralıklarla yapılacağı belirtildi.