ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Türkiye tarafından finanse edilen “Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı”, bölgenin sanayideki önemli merkezlerinden Gaziantep’i "öncelikli bölge" olarak belirledi. 

EBRD tarafından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu programın Gaziantep'de bir toplantıyla tanıtıldığı belirtildi.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde faaliyet gösteren kadınlar tarafından yönetilen işletmelerin, destekten faydalanmak üzere başvuruda bulunmalarının beklendiği ifade edildi. 

Söz konusu programın temel amacı ise kadın girişimciliğinin ülke ekonomisindeki rolünü artırmak ve kadınlar tarafından yönetilen işletmelerin büyümesini sağlamak olarak açıklandı.

Açıklamada, programa ilgi gösteren Türk bankalarına EBRD tarafından 300 milyon avroya kadar kredi akışı sağlanacak. Avrupa Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İŞKUR, kredi imkanlarının iyileştirilmesi, küçük işletmelere danışmanlık ve bankalara teknik destek verilmesi amacıyla programa toplam 38 milyon avroluk destek sağlıyor.

Şu ana kadar bazı Türk bankaları 85 milyon dolar ve 100 milyon avroluk kredi sözleşmelerine imza atarak, programa katıldılar.

EBRD Gaziantep Ofisi Direktörü Gökhan Karaçetin, programın bölgede faaliyet gösteren kadın işletmelerinin büyümesi, daha rekabetçi olmaları ve yerel ekonomiye olan katkılarının artması için önemli bir araç olduğunu belirtti. 

Karaçetin, "Yerel kurumların değerli destekleri sayesinde Gaziantep’teki kadın işletmelerinin gelişmesine katkı sağlayacağımıza inanıyoruz" ifadesini kullandı. 

AB Türkiye Delegasyonu Bölüm Başkan Yardımcısı Andrea Vera ise kadın haklarının gelişmesi ve cinsiyet eşitliliğinin sağlanmasının AB’nin temel prensibi ve hedefi olduğunu hatırlatarak, programın kadın işletmelerinin büyümelerine ve yüksek kaliteli istihdam yaratmalarına yardımcı olacağını umduklarını dile getirdi. 

 Program kapsamında şu ana kadar Gaziantep ve çevre illerde faaliyet gösteren 14 işletmenin yöneticisine, donör fonundan sağlanan 87 bin avro ile danışmanlık hizmeti verildi. Bölgedeki 13 iş kadını ise “liderlik” konusunda düzenlenen ilk girişimcilik becerileri eğitimine katıldı.