Kahramanmaraş’ta bu yıl 3.’sü düzenlenen tarım fuarı, törenle açıldı.

KAFUM Fuar Merkezi’nde düzenlenen tören bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Açılış töreninde konuşan Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, tarımsal teknolojinin gelişmesinin şart olduğunu ifade ederek, “Finansal destek politikaları ile tarım sektöründe, işletmeleri büyüterek yine bir girdi sağlayacağız. Tarımın bizzat faaliyetlerinde teknoloji gelişmek zorunda. Bunun adımları atıldı, her geçen gün sonuçlarını da daha yakından hissedeceğiz” dedi.

Tarımın mutlaka geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Vali Güvençer, devletin bu adımları tek tek attığını söyledi. Fuarın Kahramanmaraş’ta olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Güvençer, “Tarım ürünleri endüstri ile buluşmak zorunda. Bu fuar belki de atılan en önemli adımlardan bir tanesidir. Sermayeyi tabana yaymak, sosyal dengeleri gözetmek ve ekonomik faaliyetlerimiz içerisinde mutlaka insanlığı, bereketi ve paylaşmayı öncelikli yapmak durumundayız. Tarım bu anlamda bizim için son derece önemli” ifadelerine yer verdi.

Ardından Kahramanmaraş Tarım Fuarı’nın açılışında konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, Kahramanmaraş’ın tarım ile tanışmasını anlattı.

Tarımda yaşanacak yenilikler ve devletin atacağı bazı politik adımlar ile Avrupa pazarına iyi bir giriş yapılacağını belirten Öksüz, modern tarımın mutlaka kullanılması gerektiğini söyledi.

Öksüz şunları dile getirdi:

“Kahramanmaraş ekonomisinin gelişimi tarım ile başlar. Bugün sanayinin sermaye yapısının harcını tarımdan kazandığı sermaye ile yapmıştır. Türkiye’de tarım Atatürk döneminde açılan örnek tarım fabrikaları, çimento ve şeker fabrikaları gibi. Açılan bu işletmeler Türkiye’de tarım için önemli adımlardı. Daha sonra ülkemizde Atatürk zamanından sonra uygulanan devlet politikaları, tarımın gelişmesi için kayıp yıllardır. Adnan Menderes döneminde ilk defa ülkemize gelen traktör ve biçerdöverler ile mekanik tarıma geçme dönemi başlamıştır. Ve 1960-70 yıllarda tarım altın çağını yaşadı. 50’li yıllarda hayvan gücüne dayalı tarım, Menderes’in Marshall yardımı ile getirdiği makineli tarım atağı gerçekleşti.”

“KAHRAMANMARAŞ İYİ BİR YERDE”

Kahramanmaraş İl Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Abdulkadir Aslan ise şunları söyledi:

“Kahramanmaraş bitkisel ve hayvansal üretim alanında en önde gelen illerin başındadır. Bazı özel iklim gerektiren kahve, muz, çay dışında tüm ürünlerin yetiştirildiği bir coğrafyadır. Aynı zamanda sığırcılık ve koyunculukta da en önde gelen illerden biridir. Buradaki ürünlerin pazarlanması alıcı ile satıcının bir araya gelmesi, ülke içi ve ülke dışı ihracat ve ithalatın potansiyeli açısından fuarlar büyük önem arz etmektedir. Tarım bakanlığı çiftçilere 2006 yılından sonra tarımsal altyapı ve ekonomik yatırımlar yardımında bulundu.”

Konuşmaların ardından stantlar tek tek gezilerek yetkililerden bilgi alındı. Öte yandan Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, kendisine yapılan dondurma şovu hayranlıkla izledi.

Kahramanmaraş başta olmak üzere Adana, Osmaniye, Sivas, Gaziantep, Niğde, Kayseri, Malatya, Şanlıurfa ve Adıyaman çiftçilerini bir araya getiren Kahramanmaraş Tarım Fuarı’na 30 bin kişinin gelmesi bekleniyor. Bölge üreticisini yeniliklerle buluşturacak fuar 3 gün ziyaret edilebilecek.

Fuara, Onikişubat Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cemal Tanrıverdi, Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, İl Kültür Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, sanayiciler ve tarımsal ürün üreticileri katıldı.