Karaman ile aynı tarihte İl olan Aksaray’ın yeni Teşvik Yasası ile 5. Grup İller arasında yeralması nedeniyle 3 Milyar TL’lik Yatırım başvurusu girerken, Karaman’a yatırımcı çekmedi.

Yeni Teşvik Yasası ile özellikle 5. ve 6. gruplarda yeralan İl’lere yoğun yatırım müracaatları yapılırken Karaman OSB’ye büyük yatırımcı getirmedi.

Özellikle Karaman ile aynı tarihte İl olan Aksaray’ın yeni teşvik yasası ile 5. grup İl’ler arasında yer alması nedeniyle OSB’ye 3 Milyar TL’lik yatırım başvurusu yapıldığı açıklandı.

Karaman’ın yeni teşvik yasası ile 3. grup İl’ler arasında yeralması ve özellikle de Karaman OSB’deki yapılaşmanın %75’e çıkarılamamasıyla ortaya çıkan yer sorunu yatırımcı için bir dezavantaj olması, yatırımcı çekmede önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor.
Evelsi gün Sabah Gazetesinde yeralan haber aynen şöyle;
“Yeni teşvik paketi yatırıma doping etkisi yaptı. 5 ayda 25 milyarlık yatırım yapacaklarını açıklayan patronlar, toplam 70 bin kişiye istihdam yaratacakları sözünü verdi. Yatırımda öne çıkan bölge ise Güneydoğu
Hükümetin yeni teşvik paketi 5 ayda meyvesini verdi. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı teşvik paketiyle Organize Sanayi Bölgeleri'ne (OSB) adeta yatırımcı yağıyor. Şimdiden 70 bin kişinin istihdam edileceği, 25 milyar liralık yatırım talebi geldi. 2 bine yakın başvuru yapıldı.
GÜNEYDOĞU'YA 766 BAŞVURU
Sabah'ın haberine göre yatırım başvurularında aslan payını Güneydoğu Anadolu aldı. 766 yatırımcı bölgeye 30 bin istihdam 10 milyarlık yatırım sözü verdi. İç Anadolu'daki OSB'lere 310, Doğu Anadolu'daki OSB'lere 302, Karadeniz'deki OSB'lere 169, Ege'deki OSB'lere 140, Marmara'daki OSB'lere 42, Akdeniz'deki OSB'lere ise 20 yatırımcı başvurdu. Yatırım başvurularında 6. bölge kapsamındaki Doğu illerine de ilgi yoğun oldu. Teşvik başvuru sayısı 300'ü geçen Doğu Anadolu'da yatırımcılar 2 milyar liralık yatırım ve 12 bin istihdam sözü verdi.
DEVLER SIRADA
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yatırım yapmak için sıraya giren şirketler arasında dev holdingler de bulunuyor. OSB'lere arsa için başvuruda bulunan Doğuş Çay, BİM, Hakan Plastik, Pınar Holding ve Ülker Grubu yatırım için gözünü Doğu ve Güneydoğu illerine çevirmiş durumda.
Teşvik yasasının çıkmasıyla Aksaray OSB'ye 3 milyar TL'lik yatırım başvurusu gelirken, Diyarbakır OSB'ye 424 milyon TL'lik yatırım başvurusu geldi. Gaziantep'e 40 bin kişinin istihdam edileceği 3.5 milyar dolarlık yatırım başvurusu yapılırken, Malatya'da 30 bin kişinin istihdam edileceği 1.6 milyar TL'lik tesisler için yatırımcılar sıraya girdi.
Mardin OSB'ye 100 milyon TL yatırım başvurusu gelirken, Kilis'e metal sektörü alanında 5 milyar TL'lik yatırım başvurusu yapıldı. Şırnak'a bilgisayar aksamı, plastik ve inşaat alanlarında 1.6 milyar TL'lik yatırım başvurusu gelirken, Cizre OSB'ye gelen yatırım başvuru büyüklüğü 200 milyon TL oldu. Şanlıurfa'ya ise aralarında Hakan Plastik, Pınar Holding ve Ülker Gurubu'nun olduğu 48 şirket 800 milyon TL'lik yatırım başvurusu yaptı.
DİYARBAKIR OSB'DE YER KALMADI
Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'ndeki yatırım talebini dikkat çekici bulan Sanayi Bakanı Ergün, Diyarbakır OSB'de yer kalmadığını ve yeni OSB için yer bakmaya başladıklarını söyledi. Ergün, yatırımların hayata geçmesi durumunda bugün 1 milyon kişinin istihdam edildiği OSB'lerde bu rakamın 2 milyon çıkacağını söyledi.
YERLİ-YABANCI HERKESE KAPIMIZ AÇIK
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, teşvik paketiyle sanayi yatırımlarını OSB'lere kaydırmak için çok önemli bir karar aldıklarını söyledi. Ergün, "Yatırımcılar açısından engel ve zorluk oluşturacak her türlü alanı bertaraf etmeye çalışıyoruz. Yerli olsun yabancı olsun tüm yatırımcılar, hiç tereddüt etmeden yapacakları yeni yatırımlarını kararlaştırsınlar ve yatırımlarını hayata geçirmek için de gerekli adımları atmaya başlasınlar" diye konuştu.