KARAMAN (AA) - Karaman'da günde 150 ton tavuk ile 50 ton inek dışkısı ve 10 ton mısır silajından enerji üretilmesi planlanan Biyogaz Enerji Santrali'nin temeli atıldı.

 Karaman Valisi Murat Koca, Barutkavran köyü yolu üzerinde kurulacak olan tesisin temel atma töreninde, yapılacak tesisle çevre kirliliğinin önüne geçileceğini söyledi. 

"Türkçe'nin başkenti olan Karaman, yenilenebilir enerjinin de başkenti olacak" diyen Koca, enerji çeşitliliği açısından Ermenek ilçesinde hidroelektrik santrali bulunduğuna değindi.

 Devam eden barajların, güneş enerjisi tesislerinin olduğunu anlatan Koca, rüzgar enerjisi inşaatının devam ettiğini kaydetti.

Koca, kurulacak tesis ile biyogazla da tanışmış olacaklarını dile getirdi. 

- Tesis olumsuz koşulları ortadan kaldıracak

Karaman Yenilenebilir Enerji Üretim AŞ adına konuşan Burak Köse ise hayvansal atıkların hava ve toprak kalitesinin bozulmasına yol açtığını belirtti.

Tesisin tüm olumsuz koşulları ortadan kaldıracağına vurgulayan Köse, "Tüm bu zararlı maddeler tesis ile elektrik, ısı ve organik gübreye dönüştürülerek insan ve hayvan sağlığına yararlı hale getirilecektir" dedi.

Duanın ardından tesisin temeli, protokol üyeleri tarafından atıldı. 

15 dönüm araziye kurulması planlanan tesisin, ekimde faaliyete geçirilmesi hedefleniyor.  Biyogaz Enerji Santrali'nde günde 150 ton tavuk ile  50 ton inek dışkısı ve 10 ton mısır silajından enerji üretilmesi planlanıyor.

Törene, Vali Koca'nın yanı sıra AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, daire müdürleri, şirket yöneticileri katıldı.