Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü güneş enerjisi santralleriyle alakalı basın bildirisi yayınladı.

Yayınlanan bildiriye göre, elektrik piyasasında lisanssız elektrik üretimine ilişkin yönetmelik ve elektrik piyasasında lisanssız elektrik üretimine ilişkin yönetmeliğin uygulanmasına dair tebliğ kapsamında, güneş enerjisinden elektrik elde etmek için yapılan başvurular sonuçlandı.

30 yatırımcı farklı kapasitelerde toplam 23 bin kWp’lık Güneş Enerji Santrali (GES) kurma hakkı kazandı. Karaman’da ilk olarak İl Özel İdaresinin 500 kWp’lık yatırımı ihalesi tamamlandı ve 25 Ağustos’ta da yer teslimi yapıldı.
  
2 BİN kWp’LIK GES KURULUMU BAŞLADI

GES kurulumu için bağlantı anlaşması yapan Eksun Enerji Üretim İnş. Dış Tic. A.Ş. bin kWp’lık ve Halis Cem Enerji Üretim İnş. Dış Ticaret A.Ş firmaları adına bin kWp’lık olmak üzere 2 bin kWp’lık GES kurulumu Dokuzyol Köyü Yukarıgöçer mevkiinde yatırıma başladı.

Karaman Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarlı, şirket yetkilisi Bahtiyar Şimşek ile GES kurulumunu yerinde inceledi ve konuyla ilgili yatırımcılardan bilgi aldı. 

İlk etapta 2 bin kWp kapasitede kurulacak olan toplam 40 bin m² alanda gerçekleşen yatırımda, 8 bin adet panel kullanılacak olup yılda yaklaşık 3 milyon kWh elektrik üretilecek. 

ENERJİ SEKTÖRÜ İVME KAZANACAK

Güneş radyasyon değerleri ve güneşlenme süreleri açısından Türkiye’nin en uygun İli olan Karaman’da 2014-2015 yılında, alınan bağlantı izinlerinin gerçekleşmesi durumunda, enerji sektörü büyük bir ivme kazanacak dolaylı olarak GES kurulumlarında kullanılan iş ve ekipmanları ile ilgili sanayi ve malzeme konusunda bir hareketlilik yaşanacaktır. 

Güneş Enerji Santrali (GES) kurulum esnasında, çelik konstrüksiyon, aydınlatma, bilişim ve daha farklı alanlarda iş ve işçiliğe ihtiyaç duyuluyor. Bu potansiyel ile birlikte Karaman’da yeni iş imkanları oluşacağı tahmin ediliyor. Karaman’da GES kurulumu işinde yer alabilecek firmaların konu hakkında Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünden bilgi alabilirler.