Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya, Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağının Türkiye’yi lojistiğe taşıyacak bir yönetmelik olduğunu söyledi. Özellikle Ulaştırma Elektronik ve Takip Denetim Sistemi’nin reform niteliğinde olduğunu belirten Maya, “Biz lojistikçiler için zor bir süreç olacak, ancak Türkiye’nin lojistiğe tamamen geçişinde çok faydalı bir yönetmelik olacağına da inanıyoruz” dedi.

MTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve lojistik sektörü temsilcisi Ufuk Maya, Oda Başkanı Şerafettin Aşut’un düzenlediği aylık basın toplantısında, Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı hakkında bilgi verdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağının Türkiye’yi lojistiğe taşıyacak nitelikte olduğunu vurguladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) geçen hafta düzenlediği ve Bakanlık yetkililerinin davetli olduğu toplantıya katıldığını ifade eden Maya, toplantıda yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağını tartıştıklarını dile getirdi.

“Türkiye’yi lojistiğe taşıyacak bir yönetmelik”

Taslakla getirilen yeniliklerle ilgili bilgi veren Maya, “Lojistikte uzun yıllardır bir kavram karmaşası var; lojistik, taşımacılık, kamyonculuk, nakliyecilik derken Ulaştırma Bakanlığı yeni yönetmelik taslağında lojistiğe geçişin adını tam anlamıyla koydu. Türkiye’yi lojistiğe taşıyacak bir yönetmelik hazırladı. 50’nin üzerinde taşımayla ilgili yetki belgesi varken, bakanlık bunu sadeleştirerek 13 belgeye düşürüyor ve lojistiğin tam tanımını yapıyor. Dolayısıyla her belge sahibinin ne iş yapacağını, ne kadarından sorumlu olacağını net şekilde bileceği bir taslak yönetmelik. Bu, hem eşya hem yolcu taşımacılığı için geçerli” diye konuştu.

Yönetmelik taslağı ile taşımacılıkta kriterlerin, kuralların biraz daha netleştiğini ve çok ciddi disipline edildiğini anlatan Maya, “Türkiye’deki kamyonculuk, nakliyecilik kültüründen artık lojistik işletmeciliği kültürüne doğru net adımlarla gidilecek bir yönetmelik taslağı hazırlanmış. Bu süreçte şirketlerimiz biraz zorlanacak, ancak uzun vadede şirketlerimizin geleceklerini garanti altına alan çok iyi detaylandırılmış bir yönetmelik” ifadelerini kullandı.

“Haksız rekabetin kesinlikle önüne geçilen bir süreç başlıyor”

Yönetmelik yasalaştığında haksız rekabetin önüne geçilecek bir sürecin başlayacağını vurgulayan Maya, taslakla getirilen yenilikleri örneklerle açıkladı. Maya, “Mesela Mersin’de çok eski firmalarımız vardı. Bunları artık göremiyoruz, çünkü haksız rekabetle günümüz şartlarıyla birçok firmamız yok olup gitti. 10 yılını dolduran firma sayısı bile o kadar az kaldı ki sektörde. Bunun ele alınması gerekiyordu ve Ulaştırma Bakanlığı bunu yaptı. Burada haksız rekabetin kesinlikle önüne geçilen bir süreç başlıyor” şeklinde konuştu.

Bundan sonra artık herkesin, yetki belgesinin şartlarına uyan işi yapacağının da altını çizen Maya, şöyle devam etti:

“Örneğin taşımacılıkta K Belgesi kendi öz mal araçlarıyla yurt içi taşımacılık yapan bir belge ama K Belgesi sahibi bir işletmeci şu anda kiralık araçlarla da çalışıyor. Ulaştırma Bakanlığı bunu sınırlıyor ve ’senin K belgen varsa sadece kendi araçlarınla taşıma yapabilirsin, dışarıdan diğer araçları kullanamazsın. Bunu yapmak istiyorsan R belgesi alacaksın’ diyor.”

“Ulaştırma Elektronik ve Takip Denetim Sistemi reform niteliğinde bir uygulama”

Taslakta yer alan Ulaştırma Elektronik ve Takip Denetim Sistemi’nin (UETDS) en önemli maddelerden biri olduğuna dikkat çeken Maya, şunları söyledi:

“Yönetmelik taslağı ile reform niteliğinde olan Ulaştırma Elektronik ve Takip Denetim Sistemi geliyor. Bu sistem, gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetlerine ilişkin bakanlıkça verilerin tutulduğu, gerektiğinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla veri paylaşımına açık olabilecek bir sistem. Bu sistemde taşımacılar taşıdıkları yükü kim taşıyor, kimin yükü, bunları bakanlık online sistemle takip edebilecek ve neyin nereden ne zaman gittiğini tek tek görebilecek. Bu şirketlerin mali yapılarını, belgeli belgesiz olup olmadıklarını, e fatura, e irsaliye kullanıp kullanmadıklarını görebilecek. Bu da reform niteliğinde bir uygulama olacak. İlk kez bakanlık gönderene de hukuki bir sorumluluk yüklüyor. Gönderene, ‘gönderdiğiniz yükün, taşıdığınız lojistikçinin belgesi var mı yok mu, siz bunu bilmek zorundasınız. Yoksa olası bir hukuki süreçte sizi de zorunlu tutarım’ diyor. Bakanlık bunlara düzenlemeler getirmiş. Tabi önümüzdeki süreçte bu taslak biraz daha olgunlaşacaktır. Şu an bakanlık olabilecek aksamaları bypass etmek için bir takım toplantılar yapıyor, Türkiye genelinde tüm yetki ve sektör dernekleriyle görüşmeler yapıyor ve süreci yürütüyor. Biz lojistikçiler olarak bunun zor bir süreç olacağını biliyoruz, ancak ileride gerçekten Türkiye’nin lojistiğe tamamen geçişinde çok faydalı bir yönetmelik olacağına da inanıyoruz.”