KAYSERİ (AA) - Kayseri Şeker Fabrikası, özelleştirilmesinden sonraki 23 yılda ilk kez hissedarlarına kar payı dağıtacak. 

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, yazılı açıklamasında, geçen günlerde gerçekleştirilen genel kurulda, Kayseri Şeker Fabrikası’nın 2014 dönemini kapsayan yönetim kurulu faaliyet raporunun yıllar sonra ilk defa oy birliğiyle kabul edilmesinden memnun olduklarını belirtti.

Fabrikanın geçmişteki kronikleşmiş, kangrenleşmiş tüm sorunlarını çözmek adına büyük adımlar attıklarını vurgulayan Akay, yatırımlar ve fabrikanın yenilenmesiyle ilgili bütün sorunların halledilmeye başlandığını kaydetti. Platin bilançonun da üzerine çıkan fabrikanın toplam borcunun, öz kaynaklarının yüzde 24’ü olduğunu belirten Akay, banka borcunun ise öz kaynaklarının yüzde 11’i civarında bulunduğunu aktardı.

Bankacılık sektöründe Kayseri Şeker’in bilançosu için "altın bilançonun da üzerinde" nitelendirmesi yapılmasının büyük bir başarı olduğuna dikkati çeken Akay, şu bilgileri verdi:

"Bu  başarı, çiftçisi, çalışanı, yönetimi ve hissedarlarıyla hep birlikte sağlanmıştır. Bu hepimiz açısından gurur verici bir durum. Son zamanlarda hem sektör temsilcileri hem diğer kurumsal firmaların yetkilileri Kayseri Şekeri ziyaretlerinde 5 yıl öncesiyle kıyasladıkları zaman gerçekten 'bu fabrika 60 yıllık bir fabrika mı' diye düşünüyorlar. Çünkü yapılan değişiklikler ve modernizasyon sayesinde fabrikanın yenilenecek çok az bir yeri kaldı. Şeker sektöründe kota artmadan ciroyu yükseltebilmek pek mümkün değil ama artık Kayseri Şeker Fabrikası'nın bir standardı oluştu. Geçen sene elde ettiğimiz 122 milyon liralık karla Kayseri'de vergi rekortmeni olmakla kalmayıp çiftçimize de en yüksek geliri sağladık. Gelinen bu noktada genel kurulda alınan kararla Kayseri Şeker özelleştirilmesinden sonraki 23 yılda ilk kez hissedarlarına kar payı dağıtacak."