KAYSERİ (AA) - Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, "Türkiye, kendi kategorisindeki ülkelerden hafif de olsa pozitif yönde bir ayrışma içerisinde. Bu ayrışmanın Türkiye lehine devam etmesi için üretimin, yatırımın ve ihracatın desteklenmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Boydak, KAYSO Salonu'ndaki meclis toplantısında yaptığı konuşmada, yeni kurulan 64. Hükümetin, ülkeye ve iş camiasına hayırlar getirmesini temenni etti.

Tek parti iktidarının, ekonomi ve istikrar bakımından iyi bir durum olduğunu belirten Boydak, "Hepimizin gördüğü gibi hızlı bir şekilde hükümetimiz kuruldu. Bundan sonra önümüzde dört yıllık bir süreç var. Bu süreç büyüme ve kalkınma dönemidir. Dış ilişkilerde restorasyon dönemidir. Dışarı ile ilişkilerimizin ve ticaretimizin daha da geliştiği bir dönemi hep birlikte bekliyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi huzurun olmadığı yerde ticaret olmaz. İnşallah, huzurun bölgemizde tekrardan hakim olması ile ticaretimizin artacağına, işlerimizin gelişeceğine yürekten inanıyoruz" diye konuştu.

Hükümetten ilk günkü aşkla icraatların ardı ardına yapılmasını beklediklerini kaydeden Boydak, hukukun üstün olduğu, ekonomik ve yapısal reformların yapıldığı, bütçe açıklarının olmadığı, hane halkının daha refah içerisinde yaşamaya başladığı, bir dönemi beklediklerini belirtti.

Boydak, bu süreçte Türkiye’nin yeni anayasa çalışmalarına hız vermesi gerektiğinin altını çizerek, Türkiye’nin yeni anayasa ile 2023 hedeflerini daha hızlı bir şekilde yakalayacağını vurguladı.

Türkiye’nin gelişip kalkınması için iş dünyasının yatırım yapması gerektiğini savunan Boydak, yeni anayasanın AB kriterlerine uygun, daha anlaşılabilir ve basitleştirilmiş olarak 21. yüzyıl Türkiyesine yakışır bir şekle getirilmesini diledi.

Boydak, Türkiye'nin kendi kategorisindeki ülkelerden hafif de olsa pozitif yönde bir ayrışma içerisinde olduğunu ifade ederek, bu ayrışmanın Türkiye lehine devam etmesi için üretimin, yatırımın ve ihracatın desteklenmesi gerektiğini söyledi.

- Asgari ücret artışı 

Asgari ücret tartışmalarına değinen Başkan Boydak, şöyle devam etti:

"Asgari ücretin telaffuz edilen rakamlara gelmesi mümkündür ancak vergilerin işveren lehine bir miktar azaltılması bizi bu noktada rahatlatacaktır. Zaten şu anda geçim indirimi dahil bin 122 lira asgari ücret ödüyoruz. Rekabette zorlanan sektörlerimiz var. Burada hükümetten vergi diliminde yapacakları küçük düzenlemelerle bizi rahatlatmalarını bekliyoruz. Gelir vergisinin en alt dilimi 12 bin liraymış. Arkadaşlarımız bunun 17 bin 500 liraya çıkarılmasını öneriyor. İşsizlik sigortası için işçiden kesilen yüzde 1 primin 0,5’e, işverenden alınan yüzde 2’lik primin yüzde 1’e düşürülmesi, yüzde 14 oranındaki SGK primlerinin yüzde 10’a çekilmesi, üst gelir grubunun yüzde 27 ve yüzde 35 seviyelerindeki vergi oranlarının en alt dilimdeki vergi kaybını karşılayacak şekilde artırılması, asgari geçim oranlarının ve çarpanlarının aynı şekilde muhafaza edilmesi ve asgari ücretin yıllık belirlenmesi gibi tekliflerimiz var. Bu tekliflerin de dikkate alınması ile asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması mümkün olacaktır. İşverenler olarak bizler bir miktar fedakarlık yapıyoruz, kamudan da aynı fedakarlığı beklediğimizi ifade etmek istiyorum.” 

Türkiye’nin etrafındaki sıkıntılara rağmen hükümetlerin ülkeyi herhangi bir maceraya sürüklemeden yoluna devam etmesini sağladıklarını belirten Mustafa Boydak, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ederek, bundan sonraki süreçte de Türkiye’nin aynı barışçıl anlayış içerisinde yoluna devam etmesi temennisinde bulundu.

Boydak, finansal sektörde geçmiş aylara göre bir miktar rahatlamalar olduğunu ve firmaların bu süreçte rahat bir şekilde borçlanabildiklerini ancak tahsilat sürelerine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, bir yılı aşacak vadeli satışlarda risk kontrolünün zor olacağını sözlerine ekledi.