ANKARA (AA) - Antalya'daki tarihi dokuma fabrikasında Kepez Bilim Merkezi kurulması amacıyla TÜBİTAK, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kepez Belediyesi arasında ön protokol imzalandı.

TÜBİTAK tarafından yapılan açıklamaya göre, imza töreninde konuşan TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, teknolojinin ulaşılması uzak bir şey olduğuna yönelik yanlış inancın ortadan kaldırılmasının önemine değindi. 

Ergin, insan kaynağına erişmenin önemli olduğunu hatırlatarak, şunları belirtti:

 "Bilim ve teknoloji ile insanların kalbine, aklına hitap etmek çok önemli. Sadece hayallerle eski tabirle, lafla peynir gemisi yürümüyor. Bilimi dokunabildiğimiz, yaşayabildiğimiz bir alana dönüştürmemiz lazım. Çocuklarımız daha erken yaşlarda iken, daha ilkokul çağlarında iken bazı şeylere özenip, 'Ben doktor olacağım, ben elektronikle ilgileneceğim, ben malzemeye önem veriyorum, ben uzayı merak ediyorum' demektedirler. Çocukların özel ilgi alanını keşfettikten sonra bunu iyi bir eğitim sistemi ile teknolojik boyuta taşımamız gerekiyor. Bilim Merkezleri bu açıdan son derece önemlidir."

Teknolojiyi herkesin, her topluluğun ve ülkenin bir araya getirebileceğini aktaran Ergin, "Bir kültür meselesi, bir benlik meselesi, kim olduğunu anlama, bunu bir yerlere taşıma meselesi olmadığı sürece teknoloji ayakları bir dengeye oturmuyor. Türk kimliği ile dünyaya hizmet edebilen bir yapıyı oluşturmamız lazım. Bu kültür bacağı da bizim için çok önemlidir" ifadelerine yerdi.

Ergin, teknolojik görünümlü binalarda bilim merkezleri yapmanın olanakları bulunduğunu ancak bunun tarihi dokuyla her yerde gerçekleştirilemeyeceğine işaret ederek, "O binaları burada da yaparsınız. Ama bir dokuma fabrikasını her yerde yapamazsınız. Tarihçesine baktığımızda kültürümüzle yoğrulmuş, bizim insanımızın bir parçası olmuş kültür mirası var ortada. O yüzden TÜBİTAK olarak Antalya Kepez Bilim Merkezinin kurulmasını çok önemsiyoruz. Dokuma fabrikası çok güzel bir tercih" değerlendirmesinde bulundu. 

Bilim merkezi için bekleyen birçok il ve ilçe varken, etki analizi ile ne kadar büyük bir kitleye ulaşabileceğine bakıldığında Kepez'in doğru bir tercih olduğuna inandıklarını belirten Ergin, şunları ifade etti:

"Gelen turist sayısına baktığımızda, ulaşımı göz önünde bulundurduğumuzda ve merkeziliği dikkate aldığımızda dokuma fabrikası, bilim merkezi için çok güzel bir tercihtir. Geçtiğimiz yıllarda açılmış bilim merkezleri var. Buralara kimlerin nereden geldiğinin analizini yapıyoruz. Konya Bilim Merkezine Hakkari'den bile gelen katılımcıların olduğunu görüyoruz. Antalya'da bunun ülke sınırları ile sınırlı kalmayacağını, uluslararası boyutta da insanları cezbedebileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda baktığımızda, Kepez Bilim Merkezinin insanı, teknolojiyi, kültürü bir araya getiren çok doğru bir yatırım olduğuna kalben eminim."

Konuşmaların ardından TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü protokole imza attı.