Kilis Ziraat Odası Başkan Vekili Mehmet Ümit Deli, üzüm rekoltesinin bu yıl önceki yıllara oranla düşük olduğunu söyledi.

Ümit Deli, bağcılığın diğer ürünler gibi desteklenmesini defalarca talep ettiklerini belirterek, “Bu konuyla ilgili gerekli çalışmaların yapılarak İlgili merciler nezdinde girişimlerde bulunduk. Bir türlü sonuç alamadık. Kilis ve yöresinde son 3 yıldan beri üretimde düşük rekolte yaşanıyor. Üzümün de diğer tarım ürünleri gibi destekleme kapsamına alınmasını istiyoruz” dedi.

Üzüm üreticisinin ürününü maliyet fiyatının çok altında sattığını ve bu yıl için taban fiyatın maliyetin üzerinde tutulması gerektiğini belirten Deli, “Bu yıl çiftçilerimiz hak ettikleri taban fiyatını azda olsa almalıdırlar. Kilis’te bağların Bu yıl geçen yıllara nazaran verim düşüklüğünden dolayı rekoltenin de yüzde 50 oranında düşük olduğunu değerlendiriyoruz. Tekelin özelleşip destekleme alımı yapmamaya başladığından beri çiftçilerimizde üzümü satamama paniği başlamış olup, ‘Üzümümü satayım da ne olursa olsun’ havası oluşmuştur. Oysa bölgemizde şu ana kadar dalında kalmış üzüm görülmemiştir.12 ay oluşması için yüzüne bakılan üzümlerimizi panikleyip fiyatsız satmak çiftçilerimizin 8 yıldır zararına olmaktadır. İlk satışı yapanlar kendisine olduğu gibi komşusuna da zarar vermektedir. Üzüm rekoltesi az olduğundan bu yıl üzüm satma sorunu olmayacaktır” diye konuştu.