Trabzon’da “Kivi Üretimini Geliştirme Projesi“ kapsamında kivi üretiminin yaygınlaştırılması sağlandığı belirtildi.

Trabzon’da 2014 yılında bin 640 dekar alanda bin 811 ton kivi, 339 dekar alanda 365 ton çilek, 351 dekar alanda ise 48 ton maviyemiş yetiştirildi. Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, teknik şartlara uygun olarak kurulan 1 dekar kivi bahçesinden ortalama 100 ton kivi alınabildiğini belirterek, Pazar fiyatlarıyla mukayese edildiğinde kivinin, 1 dekar fındık bahçesinden elde edilen net gelirden en az 7-8 kat daha karlı olduğunu söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak yetiştirilen ana ürünlerden fındık ve çayın yanında ürün çeşitliliğine yönelik önemli çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Gülbay "Bu çalışmalar arasında Kivi yetiştiriciliği, Çilek yetiştiriciliği ile Maviyemiş yetiştiriciliği önemli yer tutmuştur. Aroması ve ihtiva ettiği C vitamini yönünden çok zengin olan kivi meyvesi ilimizde ilk kez 1990 yılların başında kurulan örnek kivi bahçeleri ile tanıtılmaya başlanmış olup daha sonraki yıllarda “ Kivi Üretimini Geliştirme Projesi “ kapsamında ilimizde kivi üretiminin yaygınlaştırılması sağlanmıştır. Bölgemizin rutubetli ve yağışlı bir iklime sahip olması kivi üretiminin adaptasyonu ve yaygınlaşmasında önemli rol oynamıştır. İlimizde yetiştirilen Kivi meyvelerinin aromasının ve meyve iriliğinin standartların üzerinde olması ayrı bir avantaj sağlamıştır. Teknik şartlara uygun olarak kurulan 1 dekar kivi bahçesinden ortalama 100 ton kivi alınabilmektedir. Pazar fiyatlarıyla mukayese edildiğinde kivinin, 1 dekar fındık bahçesinden elde edilen net gelirden en az 7-8 kat daha karlı olduğu görülmektedir” dedi.

TRABZON’DA ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇOK ESKİ YILLARA DAYANIYOR

Trabzon’da eski yıllara dayanan çilek yetiştiriciliği olduğunu zaman içerisinde bu meyvenin azalarak yerini farklı ürünlere bıraktığını belirten Müdür Gülbay, "İlimizde çok eski yıllara dayanan çilek yetiştiriciliği, zaman içerisinde azalarak yerini farklı ürünlerinin yetiştirilmesine bırakmıştır. Bu konuda İl Müdürlüğümüzce yapılan araştırmada Osmanlı Çileği olarak adlandırılan çilek bahçeleri, çilek çeşidinin hoş kokulu ve aromasının çok iyi olmasına rağmen meyvesinin fındık iriliğinde ve veriminin düşük olması nedeni ile kârı olmadığı gerekçesiyle üretiminden vazgeçildiği anlaşılmıştır. Bunun üzerine İl Müdürlüğümüz albenisi iriliği ve verimi yüksek olan çilek çeşitleri getirtmek suretiyle merkez sahil köylerimiz ile Akçaabat ilçesinin bazı köy ve mahallerinde örnek bahçeler kurulmuştur. İl Müdürlüğümüzün ’Çilek Üretimi Geliştirme Projesi’ kapsamında erkenci ve geç çeşitler temin edilerek üreticilerin yeni bahçeler kurulması sağlanmıştır. Bu doğrultuda Akçaabat ve Ortahisar İlçelerinin yanında Çarşıbaşı, Düzköy, Tonya, Vakfıkebir ve Beşikdüzü ilçelerimizde de çilek üretimine geçilmiştir. Çilek üretimi yapan üreticiler pazarlama sorunlarının olmadığını diğer ürünlere oranla daha fazla kar elde ettiklerini ve bu nedenle mevcut çilek bahçalerini büyüteceklerini ifade etmektedir. Son yıllarda ’Caminoreal’ çilek çeşidi yanında Fortuna, Benicia, Mojare ve Samatya çeşitleri ile bahçeler kurulduğu ve 1 dekardan ortalama 2 ton civarında ürün alındığı görülmüştür" diye konuştu.

MAVİ YEMİŞ ÜRETİMİ YAYGINLAŞIYOR

Trabzon’da maviyemiş bahçelerinin de yaygınlaşmaya başladığını ifade eden Gülbay "İlimizde ilk maviyemiş bahçesi 2006 yılında Kuzey Tarım Tur.Tic.San.Lim. Şirketi tarafından 45 dekar alanda Yomra İlçesi Kaşüstü Mahallesinde kurulmuştur. İl Müdürlüğümüzün çalışmaları neticesinde 2009 yılından itibaren maviyemiş bahçe tesisleri yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu doğrultuda 2010 yılında Doğu Karadeniz İlleri hizmet ve kalkınma birliği başkanlığı tarafından hazırlanan prje ile 15 ilçede 15 dekar alanda maviyemiş bahçeleri kurulmuştur. Daha sonraki yıllarda İl Özel İdaresi kaynaklarıyla 112 dekar DOKAP-TARIM kapsamında 12 dekar ve Atasu Barajı Havzası organik tarım projesi kapsamında 20 dekar olmak üzere toplam 144 dekar alanda maviyemiş bahçesi tesis edilmiştir. Kurulan bahçelerin bulundukları rakım, meyve özellikleri ve diğer kriterleri dikkate alınarak erkenci ve geç çeşitlerden Brigetta, Bluegold, Bluecrop, Spartan ve Duke çeşitleri tercih edilerek bahçeler kurulmuştur. Trabzon genelinde İl Özel İdaresi, ORKÖY, SYDV, İl Müdürlüğümüz Genel Bütçesi kaynaklı ve özel girişim olmak üzere toplam 351 da kapama maviyemiş bahçesi mevcuttur. İyi bakım şartlarında bu bahçelerden 1 dekar alandan 1000-1250 kg dekara ürün alınabilmektedir” şeklinde konuştu.