KAYSERİ (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz, "Uzun dönemli gelişme için verimliliğin artırılması, verimliliğe dayalı bir ekonomik büyüme ve gelişme sağlanması şart" dedi.

Yılmaz, Kayseri'de bir otelde düzenlenen KOBİ'lerin Verimliliğinin Artırılması Projesi Tanıtım Toplantısı ve Protokol İmza Töreni'nde yaptığı konuşmada, projenin kamu yatırım programında yer aldığını belirtti.

Ekonomik performansın ve gelişmişlik seviyesinin göstergelerinden en önemlisinin verimlilik düzeyi olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Uzun dönemli gelişme için verimliliğin artırılması, verimliliğe dayalı bir ekonomik büyüme ve gelişme sağlanması şart. Yani sadece iş gücü miktarımızı, sermaye miktarımızı artırarak bir noktaya kadar büyüyebiliriz. Onun ötesine geçmek için bütün bu kaynakları ve diğer kaynakları da 'toplam faktör verimliliği' dediğimiz bütün kaynakları içine alan verimliliğimizi artırarak büyümemiz, gelişmemiz gerekiyor. Projemizin arkasında yatan gerekçe bu" diye konuştu. 

Yılmaz, birçok ülkede KOBİ'lerin ekonominin sürükleyici bileşeni olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bizde bu oran gelişmiş ülkelere göre biraz daha fazla. İşletmelerimizin belki de yüzde 99'dan fazlası KOBİ. Bunu da biraz küçültmemiz lazım. KOBİ'lerimizin ölçek büyütmesi gerekiyor. Bunun sebebini de biz verimlilik problemi olarak görüyoruz ve bu konuda da çözümler üretmeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla projemiz, KOBİ'lerde en başta verimlilik algısını ve kurumsallaşmayı geliştirmeyi hedefliyor. Böyle bir gerekçeyle yola çıktık. KOBİ'lerimizin üretim ve yönetim yapılarını iyileştirmeyi amaçlıyoruz. Tabii KOBİ dediğimiz organizasyonlar her şeyi kendi içinde çözebilecek büyüklükte organizasyonlar değil. Dışarıdan belli konularda destek almaları gerekiyor. Bu yüzden de eğitim ve danışmanlık hizmetlerini kullanmalarına ihtiyaç var. Bilinçli şekilde kullanmanın da bir kapasite sorunu olduğunu görüyoruz ve buna yönelik belli altyapıların geliştirilmesi gerekiyor. Projemizin bir diğer gerekçesi de bu hizmetleri KOBİ'lerin en iyi şekilde almalarını sağlayacak altyapıları oluşturmak."

Kamuda ve özel sektörde ortak çalışma, birlikte iş yapma kültürünün biraz daha geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Yılmaz, başarılı KOBİ'lerin diğer işletmelerle etkileşimini artırmak, tecrübe transferi sağlamak ve deneyim paylaşımını artırmak için de desteğe ihtiyaçları olduğunu anlattı. 

Yılmaz, 6 ili ve 6 sektörü kapsayan projenin Kayseri'de elektrikli teçhizat sektöründe uygulanacağını söyledi.

Projenin 2015 ödeneğinin 1,3 milyon lira olduğunu dile getiren Yılmaz, haziran ayında başlayan projenin 2 yıl süreceğini sözlerine ekledi. 

Vali Orhan Düzgün ise KOBİ'lerin güçlendirilmesi ve verimliliklerinin artırılmasının, hem ulusal ekonominin canlandırılması hem de istihdamın artırılmasında son derece önemli olduğuna işaret etti.  

KOBİ saysının azaltılmasının, büyük ölçekli işletmelerin sayısının artırılmasının, Türkiye'nin ekonomisinin güçlenmesi ve ihracatının artırılması adına son derece önemli olduğunu vurgulayan Düzgün, 6 ilde uygulanan projenin, Kayseri'de elektrikli teçhizat sektöründe uygulanacak olmasının son derece önemli olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından proje ortağı kurumlar adına Vali Orhan Düzgün, Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz, Erciyes Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hamza Çakır, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, Kayseri Sanayi Odası Başkan Vekili Mehmet Büyüksimitçi ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Kamil Taşçı protokolü imzaladı.