KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye ekonomisindeki yeri düşünüldüğünde Avrupa Birliği'nden (AB) uzaklaşmanın ticaret açısından olumsuzluk yaratabileceğini ve Avrupa sermayesinin gelmesinde olumsuz bir algı oluşturabileceğini bildirdi.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada,  dünya ekonomisinden yüzde 25 pay alan Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı olduğunu belirtti. 

Türkiye'nin ihracatının yüzde 43,8'ini AB ülkelerine gerçekleştirdiğine dikkati çeken Zeytinoğlu, yabancı sermayenin büyük bir kısmının da Avrupa kaynaklı olduğunu vurguladı.

Zeytinoğlu, Avrupa'dan uzaklaşmayı Türkiye'nin AB üyelik süreci açısından olumsuz bir gelişme olarak gördüklerini vurgulayarak, "Ekonomimizdeki yeri düşünüldüğünde AB'den uzaklaşmanın ticaretimiz açısından olumsuzluk yaratabileceği gibi Avrupa sermayesinin ülkemize gelmesinde de olumsuz bir algı oluşturabileceğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

AB'nin 100 milyar dolarlık bütçesinin yüzde 50'sinden fazlasını tarım sübvansiyonlarına harcadığına işaret eden Zeytinoğlu, "Türkiye'nin AB'ye tam üye olması halinde tarıma ayrılan kaynakların ülkemize transfer edileceği endişesinin üyeliğimizi geciktirdiğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Zeytinoğlu, tam üyelik konusunda AB'nin bugüne kadar Türkiye'ye samimi davranmadığını herkesin kabul ettiğini kaydederek, açıklamasında şunları bildirdi:

"Kanaatimizce Avrupa'nın üyelik sürecini uzatmasının temel nedeni önceleri ekonomik bir gerçeğe dayanmaktaydı. Bu artık azaldı. Kaldı ki Mastrich kriterlerini tamamıyla sağlayan istisna ülke konumundayız. En az ülkemizin olduğu kadar Avrupa’nın da Türkiye'ye ihtiyacı var. Olası bir uzaklaşmanın bize vereceği zarar kadar Avrupa'ya da zarar vereceğini Avrupalı meslektaşlarımın bildiğini ve değerlendirdiğini çok iyi biliyoruz."