Trabzon’da konut almak isteyen Arap turistlere ve yatırımcılara Arapça bilen tercümanların fahiş fiyatlarla konut satmaları nedeniyle emlak sektöründe sorunlar baş göstermeye başladığı belirtildi.

Trabzon son yıllarda Arap ülkelerinden gelen turistlerin akınına uğruyor. Özellikle Arap turistler Trabzon’un güzel doğası ve yeşilliğinin cazibesine kapılarak bölgede çok sayıda konut satın alıyor. Trabzon İnşaatçılar Odası ve Faal Emlakçılar Derneği Başkanı Ayhan Taflan bu yıl yabancı yatırımcılara 120’nin üzerinde konut satıldığını hatırlattı. Konut satışında meslekle alakası olmayan, aynı zamanda yetkisi de olmayan tercümanların konutları fahiş fiyatlardan sattırdığına dikkati çeken Taflan, bu durumun ileride büyük sorunlara yol açacağına dikkat çekti. Taflan “Trabzon’da Arap yatırımcılar veya turistler, daire veya blok bazında alımlar yapıyor. Müslüman ülkelerden gelen yatırımcıların geniş bir aile yapısı olduğu için 3-5 tane hatta 7-8 tane konut birden alabiliyorlar. Genelde Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, İran ve Dubai gibi ülkelerden gelenler konut satın alıyor. Ama ağırlıklı olarak Suudi Arabistan vatandaşları alım yapıyor. Fakat bölgemizde emlak sektöründe tercüman sorunu var. Satışlar genelde tercümanlar aracığıyla yapılıyor. Burada tercümanların aracılığı ve güvenilirliği çok önemli. Tercümanlar yetkisi ve sektörel anlamda bilgisi olmadığı halde emlak pazarlama işlerine giriyor. Bunlar genelde üniversitelerde okuyan Arap kökenli öğrenciler ya da Arapça bilen bazı kesimler. Burada sıkıntı şu, örneğin 300 bin TL’lik olan bir konutun fiyatını 400 bin TL olarak da söyleyebiliyorlar. Aradaki büyük farkı da komisyon olarak alıyorlar” dedi.

Yabancı yatırımcıların, aracıların ve tercümanların kendilerine yüksek fiyatlardan satış yaptığını öğrendiği zaman kandırıldığı hissine kapılacağını belirten Taflan, “Biz bu turistleri para olarak görmeye başladık. Yerliye farklı, yabancıya farklı fiyat güven unsurunu zedeler. Aldığı konutun fahiş fiyattan satıldığını öğrendiği taktirde bu yatırımcılar gerekirse gayrimenkulü aldığı fiyatın yarı parasına bırakıp gidebilir. Eğer bu şekilde yapmaya devam edersek tıpkı geçmişteki Rus turistleri küstürdüğümüz gibi Arap turistleri de küstürebiliriz. Rusları zamanında SSCB’nin yıkılmasının ardından kapılar açıldığı zaman yapılan yanlış ticaretten, yanlışlardan kaçırdık. Aynı davranışların Arap yatırımcıya yapılmasını istemiyoruz. Daha önce Rusları kaçırdığımız zaman Trabzon esnafı bunun çok büyük sıkıntısını çekti. Bizim isteğimiz aynı hatayı yapmayıp bu konut satışının sürekliliğini sağlamaktır. Eğer biz bu yatırımcıları elimizden kaçırırsak buraya bir ABD’li, bir Avrupalı gelip de yatırım yapmaz” diye konuştu.

“İnşaatçı arkadaşlara sesleniyorum. Aracı olan tercümanlara çok dikkat edin” diyen Taflan “Trabzon dışından farklı bölgelerden Trabzon’a gelen ve Arapça bilen ne oldukları kim oldukları belli olmayan kişiler var. Bütün sektörlerde aynı iş söz konusu. Tercümanlar işin güven içinde yapılmasını değil sadece haksız şekilde alacakları parayı düşünüyor. Bu da bir yere kadar gider bir yerde tıkanır ve bundan bütün Trabzon zarar görür. Bu anlamda dışardan ne olduğu belli olmayan bazı tercümanları tercih etmektense kendi bünyelerinde tercüman bulundurabilirler. Hatta kendi personellerini Arapça kurslarına gönderip daha güvenilir alışveriş yapma imkanı sağlayabilirler” ifadelerini kullandı.