Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı Aksu köyü sakinleri, bölgeye kurulmak istenen hidroelektrik santraline karşı eylem yaptı.

Aksu köyünden gelen 50 kadar vatandaş, Bursa Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne 140 imzalı itiraz dilekçesi sundu.

İl Çevre Müdürlüğü önünde toplanan köylüler, "Aksu bizimdir, bizim kalacak. Deremizi kaybetmek istemiyoruz" diye slogan attı. Köylüler adına basın açıklaması yapan Aksu muhtarı İbrahim Özcan, “Bizler Aksu deresinin suyuyla varlığını sürdüren köylüleriz. Atalarımız asırlardır Aksu köyünde yaşadı. Bundan sonra da Aksu köyünde yaşamak istiyoruz. Kısa süre önce Aksu deresi üzerine HES yapılması için çalışma başlatıldığını öğrendik. Balkaya regülatörü ve HES projesi, Aksu deresinden akan suyu toplayacak. Dere yatağına 1,5 metre çapında, 4 kilometre uzunluğunda çelik borular döşenecek, yani deremizin suyunu hapsedecekler. Biz Aksu köylüleri olarak HES projesini asla kabul etmiyoruz. Aksu deresinin her iki yanında tarlalarımız var. Aksu deresinden akan suyla tarlalarımızı suluyoruz" dedi.

Tarlaların bir kısmı göletten sulandığını, ancak bu göletin suyunun gelecekte azalması halinde mağdur olacaklarını ileri süren Özcan, "Aksu deresi bizim tarlalarımızın sigortasıdır. Biz bugüne kadar Aksu deresi ile var olduk. Buradan sonra da ancak bu dere kendi yatağında özgürce aktığı sürece köyümüzde var olacağız. Bir süre önce sel evlerimize, tarlalarımıza, ekinimize büyük zarar verdi. Baklaya regülatörü evlerimizin, tarlalarımızın yanına kurulacak. Bizi yağmurda yeni sel felaketleriyle yüz yüze bırakacaklar. Bu tehlikeyle yaşamayı reddediyoruz. Başka bir yere gitmek değil, bugüne kadar olduğu gibi köyümüzde kalmak istiyoruz. Köyümüze adını veren Aksu deresi bugüne kadar bizimdi, bundan sonra da bizim olmalıdır. Suyumuzu vermeyeceğiz. HES projesini istemiyoruz. ÇED konusunda olumsuz rapor verildi. 140 itiraz dilekçesini İl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne vereceğiz” diye konuştu.