Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın(TSO), Samsun’da üretilen ürünleri tanıtmak ve pazarlamak amacıyla Rusya’nın Krasnodar kentinde düzenlediği, “Krasnodar’da Samsun İş Günleri” adı altındaki etkinliğe katılan protokol heyeti, Krasnodar Vali Yardımcısı Ivan Peronko ve Belediye Başkanı Vlademir Evlanov’u ziyaret etti.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Rusya Federasyonu ile ekonomik işbirliğini geliştirmek, Samsun İhracat Stratejisi Planı’nda belirtilen ihracat hedeflerine ulaşmak ve hedef pazarlarımızdan olan Rusya pazarına Samsun’da üretilen ürünleri tanıtmak ve pazarlamak amacıyla, Rusya’nın Krasnodar kentinde, 11-14 Aralık tarihlerinde organize ettiği, “Krasnodar’da Samsun İş Günleri” etkinliği başladı. Etkinlikler kapsamında protokol üyeleri, bir dizi ziyaretlerde bulundu.

İlk ziyaret ise Krasnodar Belediye Başkanı Vlademir Evlanov’a yapıldı. Ziyarete Türkiye’nin Novorissisk Başkonsolosu Beste Pehlivan Sun, Ticaret Ataşesi Okan Pakbeşe, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun TSO Meclis Başkanı Muharrem Durmuşoğlu, Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Serkan Işık ve OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Şahin katıldı.

KRASNODAR’A YATIRIM GARANTİSİ

Ziyarette konuşan Krasnodar Belediye Başkanı Vlademir Evlanov, Samsun heyetini kentlerinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “İki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesi açısından düzenlediğiniz organizasyon çok önemli. Ülkelerimizin işbirliğinin artmasına yönelik bizlerin de katkı vermesi lazım. Sizlerin etkinliği Türk ve Rus işadamlarının ticaret ilişkilerini üst seviyelere çıkartacağına inanıyorum. Kentimizde çok sayıda Türk şirketi iş yapıyor. Şehir olarak biz de yatırım çekmek istiyoruz. Belediye başkanı olarak ilimize yapılacak yatırımları desteklemeye söz ve garanti veriyorum. Birlikte büyük projelere imza atabiliriz. Biz her zaman sizi kentimize bekliyoruz. Sizleri burada görmekten mutlu oluruz” dedi.

BAŞKAN YILMAZ HAVAYOLU BAĞLANTISI İÇİN DESTEK İSTEDİ

Ardından söz alan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, daha önceden de Krasnodar’a geldiğini hatırlatarak, “Her gelişimde buranın geliştiğini görmekten dolayı sizi tebrik ediyorum. Bundan önce gelişimde de söylediğim gibi bu bölgeyle yakın ilişkide olmayı arzu ediyoruz. Bu coğrafya o kadar bir yakın ki, bir özel uçakla Samsun’dan Krasnodar’a bir saatte geliyoruz. Samsun’dan İstanbul’a daha uzun sürede gidiyoruz. Son olarak Rus Devlet Başkanı Sayın Putin’in Cumhurbaşkanımızı Erdoğan’la görüşmelerinde vurguladıkları gibi karşılıklı ticaret hacmimizi geliştirmeyi içtenlikle arzu ediyoruz. Tüm çabalarımız zamanla daha iyi sonuç verecek. Ben buna inanıyorum. Bence çok kolay çözülecek bir sorunumuz var. Bu problemi daha önceden de geldiğimde seslendirmiştim. Burada bir kez daha ifade etmek istiyorum. Sayın Başkanımız da bu problemi aynen benim gibi görüp gündeme getirirse iki ülke arasındaki bürokratik sorunu çözeriz diye düşünüyorum. Bu da havayolu bağlantısıdır. Yapacağımız işbirliği için havayolu bağlantısını çözmeliyiz. Bu talebi sürekli dile getirirsek bizi yönetenler daha duyarlı hale gelebilirler. Böylelikle karşılıklı işbirliğimiz ve ziyaretlerimizi daha da gelişir” diye konuştu.

RUS BASINI BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ

Rus basınının büyük ilgi gösterdiği ziyarette Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, ziyaret anısına Krasnodar Belediye Başkanı Vlademir Evlanov’a hediye verdi.

KRASNODAR, RUSYA’NIN KARTVİZİTİ

Heyet ikinci ziyaretini ise Krasnodar Vali Yardımcısı Ivan Peronko’ya yaptı. Krasnodar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mikhail Flolov ve bazı üst düzey bürokratların da bulunduğu ziyarette konuşan Krasnodar Vali Yardımcısı Krasnodar Valisi Ivan Peronkov, “Sizleri burada görmekten dolayı çok mutluyuz. Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin uzun tarihi vardır. Bu ilişki hem devlet ve hem de işadamları arasında artarak devam etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Krasnodar’a çok büyük yatırımları vardır. Türk şirketleri tarafından kentimize Avrupa’nın en büyük alışverişlerinden bir tanesi yapılmıştır. Turizmde de işbirliğimiz çok önemlidir. Krasnodar, Rusya’nın kartvizitidir ve yatırım için cazibe merkezlerinden birisidir. Krasnodar ayrıca, yatırım için en az tehlikeli olan bölge olarak kabul edilmiştir. Bu organizasyonu yaptığınız için sizlere teşekkür ediyorum. İşbirliğimizin gelişmesi adına bu organizasyonun yeni bir aşama sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

"SAMSUN, BÖLGENİN LOKOMOTİF KENTİ"

Krasnodar’da bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını belirten Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu şöyle konuştu: “Oda olarak, Rusya Federasyonu ile ekonomik işbirliğimizi daha da çok geliştirmek, Samsun İhracat Stratejisi Planı’nda belirtilen ihracat hedeflerine ulaşmak ve hedef pazarlarımızdan olan Rusya pazarına Samsun’da üretilen ürünleri tanıtmak ve pazarlamak amacıyla, büyük bir organizasyon düzenledik. Bilindiği gibi iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefi 100 milyar dolardır. Belirlenen hedefe ulaşmak için de doğru adres hiç kuşkusuz içinde bulunduğumuz hinterlant çok önemlidir. Rusya’nın Karadeniz kıyı çanağında Türkiye’ye en yakın kapısı Samsun’dur. Coğrafi konumumuzu en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Samsun mevcut varlıkları potansiyelleri, yürütülmekte olan projeleri ve gelecek projeksiyonu ile çevresindeki diğer illerin sosyoekonomik gelişimi için de büyük önem arz eden bölgenin lokomotif ili konumunda olan bir kenttir. Geçmişten gelen ticaret geleneği, alternatifli üretim alt yapısı, sahip olduğu dört ulaşım arteri, eğitim, kültür, tarım, spor, sanayi, sağlık, turizm ve hizmet sektörlerindeki yatırımlarıyla ülkenin kalkınmasına katkı sağlama amacında olan bir cazibe merkezidir. Bizler de bu bağlamda kentin gereksinimlerini ve çağın gereklerini göz önüne alarak projeler üretiyor, bu kalkınma hareketine destek vermeye çalışıyoruz. Ticari yönümüzü geliştirmek için bu bölgeyi seçtik. Ticaretimizi geliştirmek için buradayız. Bize bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyoruz. Samsun’da bu hinterlanda havayolu köprüsünü başarırsak daha iyi yerlere geliriz.”

“TÜRK TSO’LARIN SİSTEMİNİ TAKİP EDİYORUZ”

Krasnodar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mikhail Flolov ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Türkiye’deki Ticaret ve Sanayi Odaları’nın çalışma düzenini iyi biliyor ve yakından takip ediyoruz. Biz de burada Türkiye’deki sistemi uygulamaya çalışıyoruz. Doğru yoldayız ve sistemimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Sizinle işbirliği kurmak istiyoruz. Güzel bir organizasyon düzenlediniz. Biz de oda olarak bu etkinliğe elimizden geldiğince destek vermeye çalıştık. 110 tane şirketimizi bu organizasyonda ikili görüşmeler yapmak için hazırladık. Görüşmelerden iyi sonuçlar çıkacağına inanıyorum” açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, ziyaret anısına, Krasnodar Vali Yardımcısı Ivan Peronko ve Krasnodar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mikhail Flolov’a anı takdiminde bulundu.