DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-Litvanya İş Forumu’nda konuşan Litvanya Cumhurbaşkanı Grybuaskaite, “Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyoruz” dedi.

Türkiye-Litvanya İş Forumu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker liderliğinde, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Litvanya Ekonomi Bakanı Evaldas Gustas, Litvanya Ticaret, Sanayi ve Esnaf Odaları Birliği Direktörü Rimantas Sidlauskas’ın katılımlarıyla, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Türkiye’nin AB’ye giriş sürecine destek verdiklerini hatırlatarak, iki ülkenin bölgedeki güvenliğe dair aynı anlayış içerisinde olmasının önemine dikkat çekti. Grybauskaite, Litvanya’nın 10 yıldır AB üyesi olduğunu ve Türkiye’nin AB’ye giriş sürecinin hızlandırılmasını istediklerini belirtti.

İki ülke arasındaki iş birliği potansiyelinin büyüklüğüne işaret eden Grybauskaite, ulaştırma ile igili karşılıklı yatırımların söz konusu olduğunu, bu nedenle Ulaştırma Bakanlığı ile bir anlaşma imzalanacağını, bunun iki ülke arasındaki ulaştırmayı güçlendireceğini dile getirdi.

Litvanya Ekonomi Bakanı Evaldas Gustas ise, Litvanya ve Türkiye arasındaki iş potansiyelinin yüksek düzeyde bulunduğunu belirterek, "Ülkeler arasında mesafeler uzak olsa da, kültürel farklar bulunsa da, mutlaka köprüler kurmak ve bu köprüler vasıtasıyla birbirimize yakınlaşmak gerekir" dedi. Gustas, Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu vesileyle gelecekte yapılabilecek iş birliklerini görüşme fırsatı bulduklarını, Türkiye-Litvanya İş Forumu’nun bu anlamda ileriye dönük büyük önem arz ettiğini vurguladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye ve Litvanya arasındaki ticaret hacmine ilaveten doğrudan yabancı sermaye akışının da beklenen düzeyin altında olduğunu belirterek, "İkili ticaret hacmi 2013 yılında yaklaşık 440 milyon avro olarak gerçekleşti, 2014 yılının ilk 10 ayında ise 345 milyon avro oldu" dedi. Türkiye ve Litvanya arasındaki işbirliğinin ortak değerlere ve kazanımlara dayandığını vurgulayan Eker, bu nedenle zamanın sahip olunan potansiyeli ortaya çıkarma ve kapasitenin daha büyük bir kısmını gerçekleştirme zamanı olduğunu dile getirdi. Litvanya’nın Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırım stoğunun 2002-2014 Eylül dönemi itibariyle 22 milyon dolar olduğu bilgisini veren Eker, buna karşılık Türkiye’den Litvanya’ya yapılan doğrudan yatırım stoğunun ise 2 milyon dolar olduğunu dile getirdi.

Bakan Eker, yenilenebilir enerji, kara ve deniz ulaştırması, bilgi ve iletişim teknolojileri ile müteahhitlik sektörünün iki ülke arasında değerlendirilebilecek işbirliği alanları olduğuna dikkati çekerek, Türkiye’de artan talebe bağlı olarak enerji ve ulaşım alanlarında büyük yatırım planlarının mevcut olduğunu, 2023 yılına kadar ulaştırma alanında yaklaşık 80 milyar avro, enerji alanında ise 108 milyar avro yatırımın yapılmasının planlandığının altını çizdi.

DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nail Olpak, “Küresel ekonomi yeniden şekillenirken, Litvanya, Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında, Türkiye ise, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında, en hızlı büyüyen ekonomiler arasında yer alıyor. Birçok ülke, 2008 krizinin etkisinden henüz kurtulamamışken; 2013 yılında, Litvanya yüzde 3,4 büyümüş, benzer şekilde, Türkiye de yüzde 4,1 büyüyerek, istikrarını sürdürmüştür” dedi.

Türkiye’nin 2023 hedefleri ile, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmayı hedeflerken, Litvanya’da ise 2030 yılını hedef alan, yeni bir kalkınma stratejisinin açıklandığını söyleyen Olpak, “Bu hedeflere ulaşabilmemiz için, kalıcı ve nitelikli, daha fazla ekonomik işbirliğine ihtiyacımız var. Ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin seyrine baktığımızda; önemli ilerlemeler görüyoruz. Milenyumun başında 100 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, 2012 yılında 500 milyon dolar, 2013 yılında 580 milyon dolar seviyesine çıktı” ifadesini kullandı. 1994 yılında imzalanan, “Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması”nın güncellenmesiyle, iki ülke arasında karşılıklı yatırımların canlanacağını belirten Olpak, “Küresel ekonomide lojistik maliyetleri önemli bir rekabet unsuru haline gelmişken, Türk ürünlerini Kuzey Avrupa’ya, Litvanya ve İskandinav Ülkelerinin mallarını da, Türkiye ve Orta Doğu’ya ulaştıracak olan, Viking Yolu Projesini de, önemli bir adım olarak görüyorum” dedi.