Marmarabirlik, tüketicinin talep ettiği yeşil zeytini kooperatiflerinden karşılamak için ortaklarına toplam 18 bin adet domat zeytin fidanını bedelsiz olarak dağıtacak. Fidan dağıtımları bu hafta kooperatif merkezlerinde başlıyor.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, "Yurtiçi ve yurtdışındaki yeşil zeytin talebinin ortaklarımız tarafından karşılanması için, 8 kooperatif bölgemizde toplam 18 bin adet domat türü zeytin fidanı dağıtacağız. Kooperatif merkezlerinde bu haftadan itibaren dağıtılacak domat fidanları, daha önce talepte bulunan ortaklarımıza alım garantili olarak verilecek" dedi.

Asa, son yıllarda siyah zeytinin yanı sıra yeşil zeytinin de tüketiciden büyük talep gördüğünü belirterek, özellikle yurtdışında siyah zeytinin yanında rafta mutlaka yeşil zeytinin de bulunması gerektiğini söyledi. Marmarabirlik’in 2009 yılında ihracatta yeşil zeytin talebini karşılayamadığı için rekabette zorlandığını ifade eden Asa, "Marmarabirlik olarak 2010 yılında domat ve yeşil zeytin çeşitleri ile başladığımız alımlarımız, bugün itibariyle 2 bin tonlara ulaşmıştır. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak almış olduğumuz karar doğrultusunda, ortak dışından aldığımız yeşil zeytini, kooperatif bölgemizdeki ortaklarımızdan almayı ve ortaklarımızın kazancına katkıda bulunmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

En az 50, en fazla 200 fidan

Geçen yıl talepte bulunan ortaklara toplam 18 bin adet domat fidanı dağıtılacağını kaydeden Asa, mart ayında yeni taleplerin alınacağını, talep olması halinde önümüzdeki yıl da domat fidanı dağıtımına devam edeceklerini bildirdi. Domat zeytin türünün, kararması beklenmeden eylül-ekim aylarında yeşil olarak hasat edildiğini kaydeden Asa, şöyle devam etti:

"Bedelsiz ve alım garantili olarak yapılacak domat fidanı dağıtımı, ortak başına en az 50, en fazla 200 fidanla sınırlandırılmıştır. Ortaklarımıza bir yaşın üzerinde, sertifikalı domat fidanı dağıtılmaktadır. Yeşil zeytinin ortaklarımız tarafından yetiştirilmesi, Marmarabirlik’in daha fazla ihracat yapması ve üreticinin kazancının artması için önemli bir adım olacaktır."