BALIKESİR (AA) - Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 2009 yılında 18 ülkeye ihracat yaparken bugün 47 ülkeye Türk zeytini ve ürünü gönderdiklerini bildirdi.

Asa, birliğe bağlı Edincik ve Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatiflerini ziyaretinde yaptığı açıklamada, bu yıl 30 ton 200 kilogram ambalajlı ürün sattıklarını, ilk kez böyle bir miktarı yakaladıklarını ve rekorlara imza attıklarını söyledi.

 

Öz kaynaklarının 2009'da 111 milyon lira ikan bu sene 264 milyon liraya ulaştığını vurgulayan Asa, aktif büyüklüklerinin ise aynı seneler arasında 185 milyon liradan 333 milyon liraya çıktığını kaydetti.

Birliğin son 3 yıldaki yatırımlarının 35 milyon lirayı bulduğunu dile getiren Asa, şöyle devam etti:

"Gelecek yıl depolama alanlarımızın artırılması düşüncesiyle 20 milyon lira yatırım hedefliyoruz. Satış hedefimiz de 40 bin ton. 2009'da 13 milyon dolar olan ihracatımız, bu yıl sonu itibarıyla 23,5 milyon dolara ulaşacak. 2009'da birlik olarak 18 ülkeye ihracat yaparken şimdi ise 47 ülkeye Türk zeytini ve ürünü yediriyoruz. Zeytin sosu, zeytin çikolatası ve Edincik su tipi zeytinden yapılan 'Mor Tanem' isimli zeytin markalarımız, hep Ar-Ge birimimizin çalışmaları sonucudur."

Asa, Erdek ilçesindeki zeytin depolarının kapasitelerini artırmayı planladıklarını aktardı.

Erdek'te, kapasitesi yaklaşık 8 bin ton olan depolarını farklı bir alana taşıyıp 16 bin tona çıkarmayı planladıklarına değinen Asa, "Marmarabirlik'in bu yıl karlılığı 41 milyon 700 bin lira. 32 bin ortağımız var. Her geçen gün, kendimizi yenileyerek büyüyoruz. Önümüzdeki dönemde zeytindeki kotayı da tamamen kaldırmak istiyoruz. Halen ihracatımızı kendi şirketimiz üzerinden yapıyoruz. 2015 yılındaki genel satış hedefimiz 40 bin tondur. Bunu sağlamak için 65 bin ton zeytin almalıyız. Bir dahaki alım dönemine 120 milyon lirayla gireceğiz" diye konuştu.

Hidamet Asa, 16 Ocak itibarıyla ürün bedelleri bitirildikten sonra gübre ve zirai ilaç dağıtımına başlandığını belirterek, "Gelecek yıl üreticilerimize mazot dağıtmak için çalışmalarımız sürüyor" ifadesini kullandı.