Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin FATF kapsamında aklama ve terörizm finansmanı gibi suçlarla mücadelede önemli katkılar verdiğini belirterek, “Bu attığımız adımlar sayesinde Ekim 2014 itibariyle Türkiye hem takip sürecinden çıkmış normal bir üye statüsüne kavuşmuş, hem de koyu gri listeden çıkartılması kararlaştırılmıştır” dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nca (MASAK) Swiss Otel’de düzenlenen "Organize Suçların Yol Açtığı Mali, Ekonomik ve Sosyal Etkilerin Tespiti ve Analizi" sempozyumunun açılışına katıldı. Bakan Şimşek, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin FATF kapsamında aklama ve terörizm finansmanı gibi suçlarla mücadelede önemli katkı verdiğini bildirerek, “Son dönemde gerek mevzuatta, gerekse uygulamada çok önemli adımlar attık. Bu attığımız adımlar sayesinde Ekim 2014 itibariyle Türkiye hem takip sürecinden çıkmış normal bir üye statüsüne kavuşmuş, hem de koyu gri listeden çıkartılması kararlaştırılmıştır. Önümüzdeki dönemde dördüncü tur değerlendirmeleri yapılacak. Dördüncü tur değerlendirmeleri daha çok aklama, terörizmin ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile mücadele ön planda olacak. Dördüncü tur değerlendirmeleri muhtemelen 2017 yılında yapılacak" şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, MASAK’ın bugüne kadar 43 ülkenin muadil kuruluşlarıyla mutabakat muhtıralarını imzaladığını ve bunun küresel anlamda mücadele için MASAK’ın diğer ülkelerle işbirliği yaptığını ifade etti.

“SUÇ GELİRLERİ VE TERÖRÜN FİNANSMANI KONULARINA GİRİNCE KARŞIMIZA MUHATAP OLARAK FİNANS KURULUŞLARI, KARGO ŞİRKETLERİ ÇIKIYOR”

“Suç gelirleri ve terörün finansmanı konularına girince karşımıza muhatap olarak finans kuruluşları çıkıyor. Kargo şirketleri çıkıyor” diyen Şimşek, “Biz gerek finans sektöründeki aktörlerin, gerekse diğer bileşenlerin her sene performanslarını denetim yoluyla yakından izliyoruz. Tabi ki başarılı olanları taltif ediyoruz. Eksiklikleri olanları da uyarıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız sonuç veriyor. Bu hafta itibariyle eksiklerini tespit ettiğimiz kuruluşlar bu eksikliklerini giderme noktasında gerekli adımları atmaya başladılar” ifadelerini kullandı.

“SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI HUSUSU TERÖRÜN KENDİSİNDEN DAHA FAZLA MÜCADELE GEREKTİREN BİR ALANDIR”

Toplantının bütün paydaşlar açısından son derece faydalı ve yol gösterici olmasını temenni eden Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Suç gelirlerinin aklanması hususu terörün kendisinden daha fazla mücadele gerektiren, daha kapsamlı mücadele gerektiren bir alandır. MASAK’ın biz idari kapasitesini, teknolojik alt yapısını son yıllarda çok ciddi bir şekilde iyileştirdik. O nedenle buradan tüm paydaşların, sadece finans sektörünün değil, bütün diğer kargo şirketlerinden, seyahat şirketlerinden diğer bütün unsurlarına kadar buradan tekrar uyarıyoruz. Çok ciddi bir kapasite inşa ettik. Mücadele için gereken ne varsa, özellikle uygulama noktasında inşallah önümüzdeki dönemde de çok daha etkin ve başarılı bir uygulama içinde olacağız. Güçlü bir performans ortaya koyacağız.”