KONYA (AA) - Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirimine ilişkin, beklentilerinin daha yüksek oranlarda indirimin gelmesi olduğunu, açıklanan faiz indiriminin hem geç alınmış bir karar hem de yetersiz olduğunu bildirdi.

Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, TCMB'nin politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 7,75 seviyesine getirdiğini anımsattı.

2015 yılı enflasyon hedefinin yüzde 5 olmasına rağmen TCMB'nin faiz indirim oranının beklentileri karşılamadığını ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:

"2014’e çok sert bir şekilde iki kat faiz artırımı ile başlamıştık. Beklentimiz daha yüksek oranlarda indirimin gelmesi idi. Bu indirim hem geç alınmış bir karar hem de yetersizdir. Merkez Bankası kademeli bir indirimi öngörmektedir. Fakat bu durum özellikle reel sektörün yükü daha uzun süre üzerinde taşıması anlamına gelmektedir. Petrol fiyatlarındaki düşüş ile birlikte cari açıkta görülen gerileme, ilerleyen aylarda enflasyonu da aşağı çekecektir. Böylelikle yüzde 5 olan 2015 enflasyon hedefi yakalanacaktır. Bu olumlu gelişmeler ile 2015 büyümemizin artması için faizlerin de hızlı bir şekilde düşürülmesi gerekmektedir. Hükümetimizin açıkladığı ekonomik dönüşüm programlarına özel sektörün katkısının artırılması için faizler daha düşük seviyelerde olmalıdır. Merkez Bankası faizleri bir gece de iki katına çıkardığı gibi indirmeyi de bilmelidir."

Öztürk, 2014 yılının yüksek faiz ile kayıp bir yıl olarak geçirildiğini, özel sektör olarak 2015'in de kaybolmasını istemediklerini vurgulayarak, "Gelecek hedeflerimiz açısından kaybetme lüksümüz bulunmamaktadır. KTO olarak bu konuda açık ve net görüşümüz; faizlerin Merkez Bankası tarafından daha yüksek oranlarda vakit kaybedilmeden indirilmesidir" ifadelerini kullandı.