Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, mobilya sektöründe sürekli gelişim sağlayan Adana’nın, bu potansiyeli kullanabileceği en uygun pazarlardan birisinin Rusya olduğunu söyledi. Menevşe, “Ekonomi Bakanlığımızın sektöre sağladığı teşvikleri en uygun ve verimli bir şekilde kullanarak bu pazardaki payımızı artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

ATO, Ekonomi Bakanlığı tarafından üretici firmaların ihracata yönlendirilmesi amacıyla 2010 yılından itibaren uyguladığı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Programı (UR-GE) çerçevesinde mobilya sektörünü Moskova’da düzenlenen MEBEL Fuarı’nda Rus işadamlarıyla bir araya getirdi.

ATO’nun, UR-GE kapsamındaki üye firmalarının temsilcileri ile Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerinin yer aldığı Heyete, fuar öncesinde Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Halit Oral Akbay tarafından Rus pazarına ilişkin bilgilendirme sunumu yapıldı. Rus pazarının büyük bir potansiyel olduğuna işaret eden Halit Oral Akbay, “Rusya, özellikle mobilya konusunda önemli bir pazar. Çünkü burada mobilya üretimi yok denecek kadar az. Bu anlamda ülkemiz mobilya üretiminin değerlendirilebilmesi konusunda Rusya dev bir pazar konumunda. Rusya, sağlam adımlarla gidildiğinde özellikle mobilya sektörü açısından ülkemiz için çok önemli bir ihracat kapısı olabilir. Dünyaya açılmak, özellikle de Rus pazarına girmek isteyen Türk mobilya sektörü üreticilerinin zaman kaybetmeksizin bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmelerinin, hem kendileri, hem de ülkemiz adına önemli bir kazanç kapısını aralayacağına inanıyorum ” dedi.

ATO’nun MEBEL Fuarı bünyesinde açtığı stant, dünyanın dört bir yanından gelerek fuarı gezen ziyaretçilerin büyük ilgisiyle karşılaştı. Meclis Başkanı Tarkan Kulak ve Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe öncülüğündeki Adana Ticaret Odası Heyeti’nin üyeleri, dünyanın önde gelen organizasyonlarından biri olarak gösterilen MEBEL Fuarı kapsamındaki ATO standında, ziyaretçilerin Adana’nın ekonomik ve ticari durumuyla mobilya üretimine ilişkin sorularını yanıtladılar.

Fuarda yer alan firmaları gezerek fiyat ve üretimleriyle ilgili bilgiler de alan Adana Ticaret Odası Heyeti, ikinci gün de ikili işbirliği görüşmeleri kapsamında Rus firmalarıyla bir araya geldi. Crown Plaza Otel’de gerçekleşen ikili işbirliği görüşmelerinde, Rusya’nın önde gelen ithalatçı firmalarının temsilcileri, Adanalı mobilya üreticileriyle ileriye dönük ticari temaslarda bulundular.

Adana Ticaret Odası UR-GE Projesi Mobilya üreticilerinden oluşan Heyet üyeleri, temaslarının son gününde Moskova Büyük Mobilyacılar Merkezi’ni ziyaret ederek burada yer alan bin dolayındaki ithalatçı mobilya firması ile görüşmeler gerçekleştirdi.

MEBEL Fuarı ve Rusya’daki temaslarıyla ilgili izlenimlerini ve düşüncelerini paylaşan ATO Başkanı Atila Menevşe, Adana’nın ihracat potansiyelinin en iyi şekilde kullanılabilmesine yönelik olarak, başta Ekonomi Bakanlığı UR-GE Projesi olmak üzere tüm imkanların kullanıldığını söyledi. Menevşe, “Proje kapsamında ihracat yapan ya da daha önce hiç ihracat yapmamış firmalarımızı eğitimden geçirdik. Böylece üyelerimizi ihracat konusunda bilinçlendirerek bilgilerinin dünya standartları düzeyine ulaşmasını sağladık. İki dost ülke olan Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ticaret hacmi 2000 yılından itibaren düzenli bir artış göstermektedir. Son yıllarda yaşanan küresel ekonomik krizlere rağmen hem ihracat, hem de ithalat rakamlarımız ciddi anlamda yükselmiştir. Adana’nın en gelişmiş sektörleri arasında yer alan mobilya imalatı yapan işletmelerimiz ile başlattığımız ikili ilişkilerin, önümüzdeki dönemde diğer sektörleri de kapsayacak şekilde geliştirilmesi, karşılıklı ticaret heyetleri sayısının artırılması ve ülkelerimizin bu işbirliklerinden en yüksek düzeyde fayda sağlaması en büyük arzumuzdur. Bu anlamda Rusya’daki temaslarımızın son derece yararlı geçtiğini vurgulamak isterim. Bu yöndeki görüşmelerin yakın süre içerisinde ülkemiz ve bölgemiz ekonomisinin ihracat rakamlarına son derece olumlu yansımalarda bulunacağına inanıyorum” diye konuştu.