Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), merkez ve Bursa Şubesi tarafından düzenlenen panelde siyah incir masaya yatırıldı.

MÜSİAD Genel Merkez ve Bursa Şubesi tarafından ‘Tarımda Türkiye’nin Yükselen Değerleri Dünyanın İncisi Bursa Siyahı’ konulu panel düzenlendi. Açılışta konuşan MUSİAD Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çepni, "Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında bulunmak, onlarla yarışmak, Türkiye’yi önemli yerlere taşımak, iktidarın ve muhalefetin önemli bir hedefidir. Son 10 yılda tarımsal ürün ihracatında 4 milyar dolardan 16 milyar dolara çıkan bir ihracatımız var. 6 yıldır üst üste büyüyen tarımsal ihracatımızın bizleri oldukça mutlu ettiğini belirtmek istiyorum. Kuru üzüm, kuru kayısı ve incirde rekor kıran Türkiye, çok verimli topraklara sahiptir. Birbirinden güzel ürünler yetiştiren sayılı ülkelerden birisi konumunda olan bir ülkeyiz” dedi.

"2023’DE TARIMDAN 100 MİLYAR DOLAR İHRACAT GELİRİ ELDE EDİLMELİDİR"

Dünyanın incisi ve parlayan yıldızı incirin Bursa’da yetişmekte olduğunu da sözlerine ekleyen Çepni, “İncir, Bursa’ya 40 milyon doları geçen bir ihracat katkısı yapıyor. Cari açığı ortadan kaldırmanın bir numaralı yolu katma değeri yüksek tarımsal ürünlerimizi ön plana çıkarmaktır. Bizleri şehrin ışıkları pırıl pırılken, köyün ışıkları da yansın istiyoruz. Oranın ışıkları yandığı zaman şehir daha iyi parlayacaktır. Gençlerimizin, cazibesini yitiren topraklarımıza dönüp bakmasını istiyoruz. Köyün ışıklarının yakmanın yolu topraklarımızda yetişen ürünlerimizin değerli olduğunu gençlere anlatmaktan geçiyor. Bu imkanları iyi değerlendirmeliyiz. Endonezya’da çok ciddi tarımsal ürünlerin olduğunu ama 10 milyar dolar un ithal ettiğini gördük. Türkiye, 2023’de en az 100 milyar dolar tarımdan ihracat geliri elde etmelidir. Tarımsal ürünlerin bir taklidi yok. Bu toprak nerede değerliyse o ürün orada yetişebiliyor. O yüzden bu toprakların yetiştirdiği her şey güzel” açıklamasını yaptı.

"YENİŞEHİR HAVAALANI KARGO TAŞIMACILIĞINA AÇILMALI"

Ülkemizin gıda tarım ve hayvancılık alanındaki en önemli konularından birinin İncir olduğunu söyleyen MÜSİAD Genel Merkez Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı İsa Albayrak ise, "Siyah incirin bir inci değerinde olduğunu belirtmek isterim. Dünya ölçeğinde büyük tarım şirketlerinin yenilikçi ürünlerle ön plana çıkmaları, tarımda verim artışı ve katma değerli ürün konularını öncelikle gündemimize almalıyız. İncir, kayısı ve kirazın dünya sofralarında yer almasını sağlamak için en hızlı şekilde dünya pazarlarına ulaştırmak gerekiyor. Bir haftadan daha kısa sürede bozulan bu ürünlerin kamyon ve soğuk hava depolarında bekletilmesi ile dünya pazarına girmemiz mümkün gözükmüyor. Bu nedenle Bursa’da yer alan Yenişehir havalimanının, mükemmel alt yapısı ile en kısa zamanda kargo taşımacılığına geçmesi gerekiyor. Bu şekilde bu ürünlerin yüz milyon dolarlarla ifade edilen ihracat kalemleri kat ve kat aratacaktır. Türkiye’nin 4. büyük şehri olan Bursa’nın otomotiv tekstilin yanı sıra, gıda ürünleri ile de dünya pazarında yer alması, 2023 hedeflerine ulaşma yolunda önemli katma değer sağlayacaktır” diye konuştu.

"2014 YILINDA 43 MİLYON DOLARLIK İNCİR İHRACATI"

UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, 2010 yılının Bursa siyah inciri yılı ilan edilmesiyle iyi bir ivme kazandığını ifade ederek, Bursa’da yıllık 25 bin ton incir üretimi olduğunu kaydetti. İncirin 2014 yılında Bursa’da yaklaşık 43 milyon dolar ihracatı olduğunu söyleyen Çalı, Türkiye üretiminin 300 bin ton olduğunu vurguladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Pazarlama Daire Başkanı Lokman Ramazanoğlu ise, e-ticaret ve sözleşmeli satışın da önemli olduğunu kaydederek, üretilen her üründe baştan sona bazı sıkıntıların ortaya çıktığını bunları en azamiye indirmek için daire olarak yoğun çalıştıklarını da belirtti.

Dünyada incire olan ilginin her geçen gün arttığını söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Sığırcı ise, incirde takdire şayan bir ihracat yapıldığını dile getirdi. Dünyada incirin önemli bir pazarın olduğunu vurgulayan, Sığırcı, bakanlık olarak 17 tane ürünü ciddi olarak desteklediklerini bunların yanı sıra 150 ürünün de takip altında olduğunu vurguladı.

Panelin ardından zirveye destek veren firmalar ve kurumların yanı sıra, panelistlere MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çepni, tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.