MÜSİAD Hizmet Sektör Kurulu, Çanakkale’de turizm zirvesi yaptı.

‘100. yılında Çanakkale destanının bölge turizmine katkıları’ başlıklı zirvede sektör temsilcileri bir araya geldi. MÜSİAD Hizmet Sektör Kurulu Başkanı Muhammet Ali Özeken’nin yönettiği zirvede, sektör temsilcileri, turizmcilerin sorularını cevapladı. Zirvenin açılışında bir konuşma yapan Özeken, “MÜSİAD olarak kurulduğumuz 1991 yılından beri barış ve güvenin, refah ve mutluluğun sağlandığı, kendi içinde bütün, bölgesinde ekonomik ve siyasi alanda etkili bir Türkiye idealiyle çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Milletimizden, değerlerimizden, bölgelerimizden aldığımız güçle, ülkemizin maddi ve manevi gelişmesine katkıda bulunmaya devam etmekteyiz. Bu gayeyle her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz hizmet sektörü zirvemizi, özellikle bu yıl çok özel bir anlam ihtiva eden Çanakkale’de, Çanakkale şubemizin ev sahipliğinde yapıyoruz. Tarihte eşi benzeri olmayan Çanakkale destanımızın 100’ncü yılını idrake hazırlanırken, iş dünyamızın en itibarlı kurumlarından birisi olan MÜSİAD olarak, bu zaferin ülke ve bölge ekonomimize ve turizm endüstrimize katkılarını artırma gayreti içerisinde bulunmayı kendimize bir borç biliyoruz. Bu seneki zirvemizi Çanakkale’de, ‘100. yılında Çanakkale destanının bölge turizmine katkıları’ ana başlığıyla yapıyoruz. Zaten gerek Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, gerek valiliğimiz ve yerel yönetimlerin, gerek sivil toplum kuruluşlarının ve iş insanlarının yürütmekte olduğu çalışmalara bir katalizör misyonu üstlenmek istiyoruz. Bugün buradan çıkan sonuçları derleyip konunun bütün taraflarıyla paylaşmayı ve elimizden geldiğince takip etmeyi hedefliyoruz” dedi.

MÜSİAD Çanakkale Şube Başkanı Ali Osman Yıldız ise, 100 yıl faaliyetlerinin bir fırsat olabileceğini belirterek, “Çanakkale zaferinin yüzüncü yılı olan 2015 yılı, savaşların acısını ve barışın paha biçilmez değerini bütün dünyaya Çanakkale’den anlatabilmek için önümüzde bir kapı aralamıştır. Çanakkale’nin geleceğinde, turizmin büyük gelişme göstermesi hepimizin ortak arzusudur. Trajik bir savaştan sonra barış iklimini hızla kurabilmeyi dünyada çok az toplum başarabilmiştir. Çanakkale bu bakımdan dünyanın övgüsünü hak eden bir marka şehirdir. Çanakkale, savaş tehdidinin sona ermesiyle tüm dünyaya ‘Hoş geldin’ diyebilen bir yer olmuştur. Bugün burada alınacak kararlar, sadece Çanakkale’nin değil, ülkemizin geleceğine de ışık tutacaktır. Çanakkale’nin önünde aralanması gereken kapıyı ardına kadar açmak için, MÜSİAD olarak üzerimize düşeni yapacağız” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü Kurulları Dairesi Başkanı Mehmet Gürkan ise, "Ülkemizin bu bölgesi, antik dönemlerden beri mitolojiye de konu olmuş birçok değere sahip. Arkeolojik, kültürel alanları, sit alanları, tek yapı ölçeğindeki değerleri ve bunun üzerine de somut olmayan değerlerimizi, geleneklerimizi, göreneklerimizi koyduğumuzda, burası kültür hazinesi niteliğini kazanıyor. Böyle büyük bir hazineye sahibiz. Peki ne yapıyoruz? Ne yapacağız? Bunları tartışmamız gerekir. Burada farklı yaşanmışlıklar var. Her adımında tüylerimizi diken diken eden yaşanmışlıklar var. Bunlar birer değer. Bunların ortaya konulması ayrı bir mesele. Bunları ortaya koyarken de bu değerlere zeval gelmeden, bu değerlerin önemini metalaştırmadan hareket edilmesi gerekiyor. O sebeple atılacak her adımda, farklı farklı sektörlerin, hizmet olsun, üretim, sanayi, turizm sektörü olsun, her anlamda atılacak adımlarda çok dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü bu alandaki her nokta tüylerimizi diken diken eden olayların yaşandığı alanlardır. Bizler Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, bu konularda gerekli değerlendirmeleri birlikte yaparak, ne tür katkılar koyabileceğimizi, sizlerden gelecek yansımalarla beraber notlarımıza alacağız. Bu notlarımızı bakanlığımızda en üst noktada değerlendireceğiz. Burada yapılacak değerlendirmeleri de en ince ayrıntısına kadar değerlendirmeye alacağız” dedi.

Çanakkale Vali Yardımcısı Saim Eskioğlu, MÜSİAD ve sektör temsilcilerine, bu toplantıyı Çanakkale’de düzenlediklerinden dolayı teşekkür etti. Konuşmaların ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Beşeri ve Ekonomik Coğrafya ABD Başkanı Doç. Dr. Vedat Çalışkan, Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği Başkanı Kemal Pazarbaşı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Çokçevik, GTP Turizm A.Ş yönetim Kurulu Başkanı Armağan Aydeğer ve 2015 Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Mahmut Akkuş birer sunum yaptı. Zirve, soru cevap şeklinde devam etti.