Mersin’in Mut ilçesinde, elmanın kilosu 50 kuruşa alıcı bulması üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı.

Mut İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş, yaptığı açıklamada, bu yıl 25 bin ton civarında elma rekoltesi beklediklerini. İlçe merkezine uzak yayla mahallerinden Çivi, Çömelek, Dağ pazarı, Demirkapı, Elma pınarı, Güme Yaylalardan ise Sertavul, Kozlar ve Gögden yaylalarında elma üretiminin sıklıkla yapıldığını ifade eden Abaş, fiyatların çok düşük olmasına rağmen alıcı bulmakta zorluk çekildiğini belirtti.

Tarım politikalarının yanlış uygulanması nedeniyle elma ve birçok ürünün şimdi değerinden satılamadığını belirten Abaş, "Ürünün nasıl değerlendirileceği düşünülmeden, işlenecek tesisler kurulmadan, tüketilecek pazar bulunmadan çiftçilerimiz üretime yönlendiriliyor. Bunun sonucunda da ürünler para etmiyor. Fiyatların düşük olması sebebiyle de elmaların dalında kaldığını” söyledi.

Emeğimizin karşılığını alamaz olduk diyen Çivi Mahalle Muhtarı Ali Osman Turcan, “Suriye ve Irak savaşları bizim zararımıza oldu. Önceki yıllarda ihracat için tırlarla elma gönderirdik. Şimdi ise sadece iç piyasada bile alıcı bulmakta zorluk çekiyoruz. Şu an elmanın en iyisini 50 kuruştan ve meyve suyu elmalarını ise 17 kuruştan zor satıyoruz. Manavlarda ise 1,50 ila 2 liradan satılması düşündürücü. Yetkililerin bir an önce ihracat konusuna el atmalarını istiyoruz” dedi.