Aydınlatma sektörünün tek çatı altında toplandığı ilk ve tek fuar olan İstanbul Light Fuarı 21-24 Eylül 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Fuara 30’un üzerinde üyesi ile katılan Nazilli Elektrikçiler Esnaf Odası Başkanlığı, fuarda en son teknolojileri yakından inceleme şansını yakaladı. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen fuarda teknoloji devi Çin başta olmak üzere dünyaca ünlü markaları yerinde görme şansı yakaladıklarını ifade eden Nazilli Elektrikçiler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Önceler, “En son teknolojileri üyelerimize tanıtmak, dolayısıyla da halkımızın kullanımına sunmak amacıyla katılığımız fuar sayesinde kendimizi daha da geliştirmiş olduk” dedi.

Aydınlatma Fuarları tek çatı altında birleşti

Türkiye’nin aydınlatma fuarlarının her yıl Eylül ayında gerçekleştirileceğini ve tüm sektörün de bir arada olacağını ifade eden Önceler, “Nazillili elektrikçi esnafı olarak en son teknolojilerin yer aldığı ve işbirliği fırsatların sunulduğu, tüm aydınlatma sektörünü tek çatı altında ve tek fuarda birleştiren IstanbulLight, 21-24 Eylül 2017 tarihleri arasında AGID (Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği) ve ATMK (Aydınlatma Türk Milli Komitesi) desteğiyle İstanbul Fuar Merkezinde gerçekleştirildi. Aydınlatma sektöründe Avrasya Bölgesinin en önemli buluşma noktası olarak kabul edilen fuarda 200 firma stant açtı. Biz de bu fuara Nazilli ve Aydın’dan olmak üzere 34 üyemiz ile katıldık. Oldukça verimli geçen bir fuar ziyareti oldu. Dünyanın teknoloji devi Çin’den gelen birbirinden değerli firma yetkilileri ile görüştük. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. En son teknolojileri ve yenilikleri bir arada bulma şansı yakaladık.”

Firma ziyaretleri yapıldı

Başkan Önceler, “Nazilli’deki oda üyelerimizin yeni teknolojileri yerinde incelemesi, malzemelerini kullandıkları firmaları tanımaları ve kullandıkları malzemelerin nasıl imal edildiğini yerinde görmeleri için sık sık firma gezileri düzenlemekteyiz. Son olarak İstanbulLight fuar gezimizle birlikte ana toptancımız olan Türkiye’nin yerel sermayeli en büyük firması olan ve sektörün lokomotifi olarak kabul ettiğimiz Mutlusan Elektric’i ziyaret ettik. Firma yetkililerimiz bizi en iyi şekilde ağırlayarak fabrikayı gezdirdiler. Kullanmakta olduğumuz tüm ürünlerin nasıl yapıldığını yerinde gördük. Misafirperverliklerinden dolayı firma kurucularından olan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hıdır Kaçmaz, Satış Pazarlama Müdürü Zeynel Yılmaz ve ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Sektörün lokomotifi ve yüzde yüz yerli sermayeli tek şirketiz

Nazillili esnafı fabrikalarında misafir eden ve fabrika gezisinin ardından bir de bilgilendirme semineri veren Mutlusan Elektric Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hıdır Kaçmaz, ziyaretlerinden dolayı Oda Başkanı Mustafa Önceler, yönetim kurulu üyeleri ve oda üyelerine teşekkür ederek, “Sektörün lokomotif konumundaki firmamız 1983 yılında Karaköy’de satış mağazası ile sektöre ilk adımını atmıştı. 27 yıl içinde 380 çalışanı, modern ve teknolojik makine ve altyapı yatırımları, sürekli kendini geliştiren yapısıyla sektörün lider kuruluşu haline gelmiştir. 65 ülkeye ihracat, 81 ilde toplam 2 bin 200 bayi, 10 bini aşan ürün yelpazesi ve 27 yıllık bilgi ve birikimiyle aydınlığa açılan bir dünya markasıdır. Üretimimizin yaklaşık yüzde 50’si ihracata, yüzde 50’si ise iç piyasaya verilmektedir. Türkiye genelinde ise kablo kanalında lideriz. Dünyada ise ikinci sıradayız. Aydınlatma üzerine kablo ve ampül hariç her şeyi üretiyoruz. Sektörde de dolayısıyla baskın bir firmayız. Biz Mutlusan Ailesi olarak, ürettiğimiz, pazarladığımız sattığımız mallarla ilgili en iyisinin daha iyisi olması noktasında yolumuza devam ediyoruz. Sloganımız ise ‘Biz çalışırken mutluyuz” dedi.

Yeşilyurt, sektörü değerlendirdi

Fuarda sektör temsilcilerini buluşturan ve açtıkları stantta Türkiye genelinden gelen oda üyelerini ağırlayan İstanbul Elektrik Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı, Türkiye Elektrik, Elektronik Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yeşilyurt, Aydınlatma sektörünün bugünkü konumunu değerlendirerek, “Sektörün tek tartışılmaz devi Çin. Çin, çok düşük maliyetle son teknolojiyi ürettiği için dünya genelinde sektörün tek lideri konumunda. Biz ise halen merdiven altı kaçak çalışanlarla mücadele ediyoruz. Eline kontrol kalemini, yan keskisini alan elektrikçi olmuş. İş ve malzeme maliyetlerimiz yüksek olduğu için sıkıntılar yaşıyoruz. En önemli sorunumuz eğitimli iş gücünün azlığı. Odalar olarak bizlere büyük görevler düşüyor. Üyelerimizin gelişmesi için odalarımızın çalışması önemli. Ekonomimiz güçlenirse devletimiz de güçlenir. Dolayısıyla dünya ile rekabet edecek güce kavuşabiliriz. Devletimizin üreticilere doğru ürünlerde kolaylık sağlamalıdır. Bunun için de bizlere görevler yüklemelidir. Türkiye’de sanayinin önünü açabilmek için ara eleman değil aranan eleman olmak zorundayız. Bizler teknisyenler olarak ara değil aranan elemanlarız. Elektrik Teknisyeni olmadan Elektrik Mühendisi olamaz. Türkiye’de ayrımcılık yapılmadan, kimseye engel olmadan herkes işini yapabilmelidir” dedi.