ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Valiliği ile Tusaş Motor Sanayi (TEI) ve Eskişehir Havacılık Kümelenmesi (ESAC) arasında, ortaöğretim öğrencilerine meslek seçiminde havacılık sektöründe istihdamı özendirmek amacıyla hazırlanan "Yetkin İş Gücünün Keşfedilerek İstihdamın Artırılması Projesi"nin iş birliği protokolü imzalandı.

Vali Güngör Azim Tuna, TEI Fabrikası'nda düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, TEI'nin kuruluş yıllarından itibaren uçak ve helikopter motorlarına yönelik askeri ve ticari alanda başarıyla yürüttüğü ulusal ve uluslararası projelerle havacılık alanında kendisini kanıtlamış ve takdirleri üzerinde toplamış güzide bir kuruluş olduğunu söyledi.

Projeyle havacılık sektöründeki istihdamın, verimliliğin, ekonomik-sosyal ve çevresel uyumun bir arada olduğu akıllı, sürdürülebilir bir gelişmenin hedeflendiğini anlatan Tuna, şöyle konuştu:

"2014-2023 dönemi için hazırlanan bölge planında iş gücü niteliklerinin ve istihdamın sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilmesi ve geliştirilmesi, küresel rekabetin geliştirilmesi amacına hizmet edecek bir öncelik alanı olarak belirlenmiştir. 10'uncu Kalkınma Planı'nda da 'nitelikli insan, güçlü toplum' ekseninde iş gücünün eğitim düzeyinin yükseltilerek istihdam edilebilirliğini artıracak ve iş gücü piyasasının talep ettiği becerilerin kazandırılması için yaşam boyu eğitim faaliyetlerinin önemi ve iş gücü politikaları ile sektörel uyumun sağlanmasına yönelik politikalar gereklidir. Proje, faydayı ve olumlu sonuçları beraberinde getirecektir."

- TEI'nin ihracata katkıları

TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit ise bu yıl itibarıyla şirketin satış büyüklüğünün yaklaşık 300 milyon dolar civarında olduğunu, bunun ciddi bir kısmını ihracatın oluşturduğunu bildirdi.

Her yıl kentte ihracat şampiyonluğunu kimseye bırakmadıklarına değinen Akşit, "Bunun böyle devam etmesi için gayretlerimiz devam ediyor. İhracat demek, ülkeye net girdi anlamına geliyor. Cari açık dengemizin kapatılması için katkı, hepimiz için refah demek" ifadelerini kullandı.

Akşit, bu yıl için yaklaşık 33 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini aktardı.

Yatırımların istihdamı da artırdığına işaret eden Akşit, şunları kaydetti:

"Parça ve modül üretiminde şu an itibarıyla 39 farklı motor için 770 farklı parça üretiyoruz. Şu an için dünya semalarında uçan her iki uçaktan biri, Eskişehir'de üretilen parçaları taşıyor. Bu gurur verici. Motor montaj, bakım, onarım ve revizyon işlerinde de ordumuzun, emniyetimizin ihtiyaçlarını diğer bütün havacılık sektöründe faaliyet gösteren motorlarımızın bakım ve onarımları ile ilgili hizmet vermekteyiz. Bunun yanında son yıllarda yurtdışı açılımlarımız oldu. Bahreyn, Umman, Suudi Arabistan hava kuvvetlerinin bakım ve onarımlarının Eskişehir'de yapılması için ciddi çalışmalar yapıldı. Bahreyn Hava Kuvvetleri ile imzalanmış bakım anlaşmamız var."

Daha sonra protokol, Tuna ile Akşit tarafından imzalandı.