Türkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinden Adana’da buğday hasadı başladı. Hasat yapan üreticiler ise Toprak Mahsulleri Ofisi’nden gelecek fiyatı bekliyor.

Türkiye’nin ilk buğday hasadının yapıldığı ve yüzde 7’sinin karşılandığı Adana’nın Yüreğir ilçesinde biçerdöverler tarlalarda çalışmaya başladı. Kış mevsiminin sert geçmesi ve yağışların geç başlaması hasadın birkaç hafta geç yapılmasına neden oldu. Kentin kıyı şeridi dışındaki bölgelerde üretim yapan çiftçiler ise ürünlerinin olgunlaşmasını bekliyor. Çukurova’da buğday ekim alanının geçen yıla göre aynı düzeyde olmasına rağmen verimin bölgelere göre dönümde ortalama 600 kilo olduğu belirtildi.

İlk olarak kıraç ve susuz bölgelerde başlanan buğday hasadında verimin normal seviyelerde olduğunu belirten Yüreğir Ziraat Odası Meclis Başkanı ve buğday üreticisi Şevket Uludağ, “Kış çok sert geçti. Tohum geç su ile kavuştu ve son olan yağışlar buğday hasadını geciktirdi. Geçen yıla göre verimler aynı. Yaklaşık dönüme 600 kilo verim olacağı bekleniyor” dedi. Uludağ, ayrıca yağan yağmurun buğday kalitesini düşürdüğünü de belirtti.

"Ortalama 1 TL 10 kuruş"

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyatı açıklamasını beklediklerini ifade eden Şevket Uludağ, fiyatın ortalama 1 TL 10 kuruş olacağını beklediklerini söyleyerek, “Serbest piyasalarda ise fiyat şuanda 95 kuruş ile 1 TL arasında ama üretici 1 TL 10 kuruş fiyat bekliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi fiyatı açıklamadan tabi piyasa her zaman düşük olur” şeklinde konuştu.

"Konya’nın fiyatları bizden yüksek"

Konya’nın buğday hasadının 1,5 ay sonra başlayacağını ve Adana buğdayı ile kıyaslanamayacağını belirten Uludağ, “Bizde sadece ekmeklik buğday çıkar. Onlarda ise makarnalık, yemeklik ve çok çeşit buğday çıkar. Onların fiyatları bizden daha yüksektir” ifadelerini kullandı.

Bölge rekoltesinin, geçmiş yıllardaki ortalamayı bulmasının beklendiğini dile getiren Uludağ, yıllık ortalama 2 milyon dekar buğday ekilen Adana’da 750 bin ton aralığında rekolte beklediklerini ifade etti.

Ayrıca Uludağ, buğday hasadının gecikmesinden dolayı ikinci ürün soya, pamuk ve mısır ekiminin geç yapılacağını sözlerine ekledi.

Çukurova’da buğday hasadının Haziran ayının 20’sine kadar sürmesi bekleniyor.