Uludağ’a misafir getiren acenteleri maddi zarara uğratan alan kılavuzluğu uygulamasına Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir açıklık getirdi. Eldemir, "Turizm maksadı ile gelenler tabii ki çayını, kahvesini içer, yemeğini yiyip gider. Ama milli parkı tanımak için gelen kişilere alan kılavuzu desteği vermemiz gerekiyor" dedi.

Bursa’ya günü birlik gelen turistleri taşıyan acenteler, ekim ayında Uludağ’da göreve başlayan alan kılavuzları yüzünden sıkıntılı günler geçiriyor. Uludağ’daki yapılan çalışmaları yakından takip eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, alan kılavuzu konusuna açıklık getirdi. Uludağ’ın herkes tarafından rahatlıkla ziyaret edilebilmesi için ulaşım imkanının son derece önemli olduğuna da dikkat çeken Eldemir, bunun hem teleferik, hem de kara yolu ile sağlanmasında emeği gerçen herkese teşekkür etti.

2016’ya çok farklı bir Uludağ manzarası ile girileceğini ifade eden Eldemir, "Alan kılavazu her milli parkın kendine mahsus değerlerini ön plana çıkarmak için başlatılan bir uygulamadır. Gelip burada manzara görmek isteyenler var. Bir de burayı incelemek isteyenler var. Turizm maksadı ile gelenler tabii ki çayını, kahvesini içer, yemeğini yiyip gider. Ama milli parkı tanımak için gelenlere mutlaka alan kılavuzu desteği vermemiz gerekiyor. Turizm rehberleri de alan kılavuzu eğitimlerine katılarak bu eksiklerini giderebilirler. İki sertifikayla bu işi daha güzel yapabilirler" diye konuştu.

Ekim ayının başından beri acentelerin alan kılavuzu ile ilgili kendilerine şikayette bulunduğunu ifade eden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş, alan kılavuzlarının milli parkları korumak ve onları vatandaşlara iyi anlatmak için olduğunu söyledi. Acenteler tarafından getirilen ziyaretçilerinse alan kılavuzu ihtiyacı olmadığını savunan Akkuş, "Bizim buraya getirdiğimiz kişiler kayak yapmaya, yemek yemeğe, çay içmeye veya Uludağ’dan Bursa’yı seyretmeye geliyor. Artık acenteler gönül rahtlığı ile Uludağ’ı gezmeye gelenleri getirebilirler. Ama acente rehberleri de diledikleri zaman alan kılavuzu konusunda eğitim alarak bu konuda daha iyi hizmet verebilirler" dedi.