IŞİD saldırılarından kaçan Kobanili sığınmacılar yaşam alanı oluşturmak için en çok sünger kullandığı ortaya çıktı. Hem yer minderi hem de yer yatağı olarak kullanılan süngerlerden 45 günde 5 bin adet temin edildi.

Suriye’de YPG ve IŞİD kuşatmasında bulunan Kobani’nden Şanlıurfa’nın çeşitli bölgelerine yerleşen Kobanililer, yeni yaşam alanları oluşturmak için hükümetin, sivil toplum kuruluşların, gönüllü bağışçıların ve bölge halkının yardımıyla mücadele veriyorlar. Valilik ve belediyelerin oluşturduğu çadır kampların dışında da şehrin çeşitli noktalarında da kiracı ya da misafir usülü kalan Kobanililerin, temel ihtiyaçlarının başında sünger, yorgan ve battaniyenin geldiği açıklandı.

Beykapı Spot Pazarı’nda uzun yıllardın hizmet veren mağaza sahibi Mehmet Kızıltaş acının üzerinden ticaretin yapılmaması gerektiğinin uyarısında bulundu. Özellikle Kobanili sığınmacılar için yardımları ulaştıran kamu kurumları ya da sivil kuruluşlar tarafından binlerce süngerin tüketildiğini açıklayan Kızıltaş; “ Burada ticaret çok ön plana çıkmıyor. İhtilaçlarının giderilmesi için herkes elini taşın altına koyuyor. Bu yüzden de satış yok ama yönlendirme var. Örneğin gelen Kobanililere gidin şu kurumdan ihtiyacınızı giderin diyoruz. Özellikle dana önce gelen Suriyeliler için değil de Kobani’den gelenler için 45 gündür bir yoğunluk var. Bu süre zarfında bin adet sünger, battaniye ve yorgan gönderdik” dedi.