Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikle ilgili “Artık vatandaşlıkta yol haritası belli oldu” dedi.

En az 1 milyon dolar tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi konulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen yabancı uyruklu gerçek kişiler için istisnai olarak Türk vatandaşlığının kazanılabilmesi mümkün kılınmıştı. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Daha önce yabancılara satışta vatandaşlık uygulamasının geciktiğini belirtmiştik. 25 Mayıs 2017’de çıkan yönetmelik ile esasları belli oldu. Artık vatandaşlıkta yol haritası belli oldu” dedi.

“Değerleme raporu aranacak”

Özelmacıklı “Düzenlemeden yararlanmak amacıyla yapılan taşınmazın satış tutarın tespiti için SPK tarafından kabul edilen, değerleme uzmanı tarafından hazırlanan, piyasa değerini gösterir taşınmaz değerleme raporu aranacak. Tapu işlemlerinde Türk lirası esas alındığı için değerleme raporunda yer alan meblağ esas alınarak taşınmazın Amerikan Doları cinsinden değeri, işlemin yapıldığı tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının efektif satış kuru üzerinden hesaplanacak. Ayrıca değerleme raporunun işlemin yapıldığı yıla ait olması gerekiyor” diye konuştu.

“Birden fazla taşınmaz alınması mümkün”

Aynı kişi tarafından değerleri toplamı ilgili maddede belirtilen veya üstündeki bir bedele karşılık gelen birden fazla taşınmaz edinilmesi halinde her bir taşınmazın satış tarihindeki resmi senedinde yer alan bedelin efektif satış kuruna göre hesaplanan değeri esas alınacağını belirten Özelmacıklı, “Düzenlenecek resmi senette taşınmazı satın alacak kişinin Türk Vatandaşlığına geçişi amacıyla edinim tarihinden itibaren 3 yıl süre ile satmayacağını taahhüt edecek” dedi. Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı “Eğer alınan taşınmazlar birden fazla ise tüm taşınmazların beyanlar hanesine bu belirtme yapılacak. Altın Emlak tamamı yerel sermayeli, güçlü sistem altyapısına sahip bir emlak franchising markasıdır. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı eğitim verme yetkisine sahip ilk kuruluş olma özelliği taşıyan Altın Emlak, hizmetleri Türk Standartları Enstitüsü’nden onaylı ilk ve tek firmadır. Suudi Arabistan’nın yanı sıra Türkiye’de 24 ilde 100’ü aşkın temsilciliği bulunan Altın Emlak, büyümesini franchising sistemi ile sürdürüyor” şeklinde konuştu.