Raylı sistemler konusunda faaliyet gösteren Polonyalı firmalar, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) organizasyonuyla Bursalı firmalarla bir araya geldi.

Polanya ile Türkiye’de demir yolu ve kara yolu ulaşımı konusunda faaliyet gösteren firmalar arasındaki iş birliği potansiyelini ortaya çıkarmak için düzenlenen ‘Polonya-Türkiye Ulaştırma Forumu’na BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Mieczyslaw Cieniuch, İstanbul Başkonsolosu Grzegorz Michalski, Ankara Büyükelçilği Müsteşarı Konrad Zablocki ile Polonya Fahri Konsolosu olan Durmazlar Makina Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Durmaz Yılbirlik ve raysı sistemlerde faaliyet gösteren her iki ülke firma temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Polonya ile Türkiye arasındaki dostluğun 600 yıl öncesine dayandığını belirterek, “İki ülke arasındaki ilişkilerimiz bugün de devam etmektedir. On yıl önce Türkiye ile Polonya arasındaki dış ticaret 900 milyon dolardı. Bugün bu rakam 5.3 milyar dolara ulaştı. Dış ticaretimiz 3.3 milyar dolarını Polonya’dan yapılan ithalat, diğer iki milyar dolarını ise Polonya’ya yaptığımız ihracat oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Polonya’nın Fahri Konsolosu olan Fatma Durmaz Yılbirlik’i tebrik eden BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Bursa gibi 2023 yılında 75 milyar dolar ihracatı hedefleyen bir kentin özellikle önümüzdeki 30 yıla şekil verecek savunma sanayi ve raylı sistemlerdeki en önemli temsilcilerinden birisinin Polonya’nın Fahri Konsolosu olması önemli bir adım. Bu gelişmelerden Polonya’nın alacağı pay da ciddi anlamda artacaktır. Bugün gerçekleştirilecek bu görüşmelerin iki ülkenin dış ticaretine olumlu etkileri olacağına inanıyorum” dedi.

“TÜRKİYE, ULAŞTIRMA ALT YAPISINDAKİ PLANLARI BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİYOR”

Türkiye’nin dünyanın en hızlı gelişen ekonomilerden birisine sahip olduğunu ifade eden Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mieczyslaw Cieniuch, “Türk ekonomisi ulusal ve uluslararası taşımacılığı kolaylaştıracak modern teknik ekipman ve ulaştırma altyapısının hızla iyileştirilmesine ihtiyaç duymaktadır. Türkiye’nin ulaştırma altyapısını en yüksek dünya standartlarına taşıma konusunda da planlarını oldukça başarıyla gerçekleştirdiğini görüyoruz” diye konuştu.

Toplantıda konuşan Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Grzegorz Michalski ise düzenlenen toplantının Bursa’daki ilişkilere ne kadar önem verdiklerinin bir göstergesi olduğunu ifade ederek, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da artarak ilerleyeceğini söyledi.

RAYLI SİSTEMLER SEKTÖRÜNDE İŞ BİRLİĞİ İMKANLARI MASAYA YATIRILDI

Toplantının ardından BTSO Ticari Safari Projesi kapsamında Polonya’dan gelen ve aralarında PESA firması gibi Avrupa’nın en önemli tramvay üreticilerinin bulunduğu Polonyalı firma temsilcileri, BTSO Raylı Sistemler Kümelenmesi temsilcilerinin de bulunduğu firmalarla bir araya geldi. Ulaşım ve raylı sistemler sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar iki ülke arasındaki iş birliği imkanlarını masaya yatırdı.